Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-29 03:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/tingsrattens-utredning-klar-namndeman-inte-olamplig/

SVERIGE

Tingsrätten: Nämndeman inte olämplig – ”Äntligen har jag fått upprättelse”

Göran Lundahl, lagman i Göteborgs tingsrätt, säger att den nämndeman som publicerat texter om sharialagar inte är olämplig för uppdraget i rätten.
Göran Lundahl, lagman i Göteborgs tingsrätt, säger att den nämndeman som publicerat texter om sharialagar inte är olämplig för uppdraget i rätten. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Den granskande sajten Doku uppmärksammande nyligen att en nämndeman i Göteborgs tingsrätt vid upprepade tillfällen publicerat texter om sharialagar. Efter en utredning har Göteborgs tingsrätt funnit att det inte finns skäl att entlediga nämndemannen.

– Äntligen har jag fått upprättelse, säger mannen.

Nämndemannen är medlem i Vänsterpartiet och har sedan 2019 varit verksam i Göteborgs tingsrätt där han bland annat dömt i flera mål som rör våld mot kvinnor. Enligt Doku, en politiskt obunden sajt som granskar islamistisk extremism, har han gått emot övriga domare i flera ärenden som gäller misshandel och frihetsberövande av kvinnor.

Mannen har i flera texter skrivit om sharialagar och bland annat lyft fram hur det inom vissa islamiska traditioner kan vara tillåtet för en man att slå sin hustru.

Sedan Doku publicerat sin artikel inledde Göteborgs tingsrätt en utredning för att pröva mannens lämplighet som nämndeman.

– Det som var påståendet och som har fått oss att reagera var att han skulle förespråka en rättstillämpning som står i strid med svensk lag och vi har inte kunnat hitta att han gör det, utan det han har gjort är att han har sammanställt de här skrifterna – det är mycket utdrag från koranen bland annat – och det problematiseras hit och dit, men han ger inte uttryck för någon egen åsikt, säger Göran Lundahl, lagman och högste chef för Göteborgs tingsrätt.

Lagmannen har talat med den utpekade nämndemannen och säger sig ha fått svar som innebär att mannen inte är olämplig som domare i en svensk domstol.

– Han säger själv att han inte sympatiserar med de här åsikterna och framför allt så företräder han inte dem när han utför sin dömande gärning. Vi har tittat på de domar där han var skiljaktig och det finns ingenting som tyder på att det skulle vara något konstigt där. Han har varit skiljaktig några gånger, men det ska man vara som domare om man inte håller med, säger Göran Lundahl.

Nämndemannen entledigas inte från sitt uppdrag, men kommer ändå att sluta arbeta i tingsrätten. Detta eftersom han ska flytta till en annan kommun och därför inte längre kan verka som nämndeman i Göteborg.

När DN talade med mannen i samband med att tingsrätten inledde sin utredning kallade han Dokus uppgifter för ”förtal och falska anklagelser”.

Efter tingsrättens beslut säger han nu:

– Det är en lättnad att jag äntligen fått upprättelse.

Sedan publiceringen i Doku och andra medier har det varit en jobbig period.

– Hela min familj har lidit under de här 14 dagarna. Jag har fått hatbrev och det står hemska saker i dem.

Han vädjar till folk att gå in på sajten islaminfo.se och läsa hans texter.

– Jag vill ge folk en chans att granska och bestämma själva vad de tycker om mina texter.

Läs DN:s nyheter från Göteborg.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt