Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-13 07:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/tjugotal-sydsvenskar-gripna-i-internationella-jattetillslaget-ska-kanna-att-de-ar-jagade/

SVERIGE

Tjugotal sydsvenskar gripna i internationella jättetillslaget: ”Ska känna att de är jagade”

Mats Karlsson, chef för underrättelseenheten i region Syd. Arkivbild.
Mats Karlsson, chef för underrättelseenheten i region Syd. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Även i polisregion Syd har gripanden gjorts inom ”Operation Trojan Shield” mot organiserad brottslighet. Mellan 20 och 30 män har gripits i regionen som omfattar Skåne, Blekinge, Kronobergs län och Kalmar län.

– Vi har tagit mycket stora mängder narkotika, säger Mats Karlsson, chef för underrättelseenheten.

Totalt har 155 svenskar gripits i det internationella samarbetet mot organiserad brottslighet som involverat bland annat FBI och Europol.

Av de fem polisområdena i syd har insatser inom den internationella operationen gjorts i tre av dem under våren, säger Mats Karlsson, chef för polisens underrättelseenhet i region Syd. Han vill dock inte gå in på i vilka områden de skett.

– Vi har tagit mycket stora mängder narkotika. Det tongivande är narkotikabrott, sedan är det något vapen anträffat och det kan vara något pengatvättsbrott där vi hittat kontanter och värdesaker, säger han.

Mellan 20 och 30 män är frihetsberövade i region Syd. Mats Karlsson vill inte gå närmare in på i vilka städer eller polisområden de gripits.

– En del är väldigt tongivande aktörer som vi har haft svårt att lagföra historiskt sett. Med Encrochat och nu med detta kan vi hoppas på att kunna lagföra fler av dem. Vi har nått längre än vad vi brukar, detta material är väldigt viktigt, säger han.

Han kan inte utesluta att det kan leda till fler frihetsberövanden men menar att det inte kommer att dyka upp ny information i samma omfattning som det gjort med Encrochat då polisen varit med sedan i höstas.

Hur har insatsen påverkat den kriminella gängmiljön i region Syds områden?

– Det påverkar på så sätt att om vi lyckas få undan de tongivande påverkas deras förmåga, vi försvårar deras verksamhet särskilt när det är drivande personer. När de är borta finns det de som kan passa på att hoppa av. Vi fortsätter att sända signaler, de kriminella ska känna att de är jagade och stressade av oss, säger han.

Ämnen i artikeln

Skåne
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt