Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-24 23:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/tom-britton-har-skrivit-hundratals-mejl-till-anders-tegnell-ibland-har-han-fatt-svar/

1 min 10 sek. Matematikprofessorn Tom Britton såg tidigt coronahotet mot Sverige.
SVERIGE

Tom Britton har skrivit hundratals mejl till Anders Tegnell – ibland har han fått svar

Matematikprofessorn Tom Britton såg tidigt coronahotet mot Sverige. Den 6 mars skickade han ett mejl till Anders Tegnell och varnade för att smittan skulle spridas i Sverige. Det blev det första mejlet av hundratals.

Det senaste handlar om munskydd.

– Munskyddsgrejen har blivit så laddad. ”Är du för eller mot?!” Jag är lite mittemellan.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 8 Tom Britton bryter mot jobba hemma-rekommendationen. ”Men jag cyklar till jobbet och det är ingen annan här. Ibland hör jag någon som går någonstans i huset, men jag ser inga människor.”
Foto: Thomas Karlsson
Bild 2 av 8 Att matematik är en så exakt vetenskap gör att en del har svårt att formulera sig så andra förstår. Det vill Britton ändra på och han anstränger sig därför för att tala begripligt. ”Det gör ibland att man måste hoppa över detaljer och just det har många matematiker svårt att göra.”
Foto: Thomas Karlsson
Bild 3 av 8 Historiens första kvinnliga professor i matematik var Sonja Kovalevsky (1850-91), verksam vid Stockholms högskola. Hon vaktar trapphuset på Matematiska institutionen.
Foto: Thomas Karlsson
Bild 4 av 8 Debatten kring coronapandemin har blivit för dogmatisk, tycker professor Tom Britton.
Foto: Thomas Karlsson
Bild 5 av 8 Tom Britton åker visserligen fortfarande till jobbet, men han cyklar.
Foto: Thomas Karlsson
Bild 6 av 8 Ett munskydd finns alltid med när Tom Britton lämnar sitt hem. Han använder dem dock inte så ofta – bara om han hamnar i en situation där det är svårt att undvika trängsel.
Foto: Thomas Karlsson
Bild 7 av 8 En stor dansk studie om munskydd visade nyligen inga större skyddseffekter för bäraren. Intressant, tycker Britton. ”En annan sak som, kanske med rätta, kan föras fram till munskyddsförespråkarnas försvar är att de flesta talar om att den största effekten är att man inte smittar andra, och detta verkar inte vara något som studeras här”, säger han.
Foto: Thomas Karlsson
Bild 8 av 8 Egentligen borde Tom Britton ha handlat tidigare på dagen, men ibland går rusningstimmarna inte att undvika. Då plockar han fram ett munskydd.
Foto: Thomas Karlsson