Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-28 20:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/trycket-pa-miljopartiet-okar-studentforbundet-kraver-en-partiledare/

SVENSK POLITIK

Trycket på Miljöpartiet ökar – studentförbundet kräver en partiledare

Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi.
Foto: Caisa Rasmussen/TT

Miljöpartiets studentförbund Gröna Studenter vill inte längre att partiet ska frontas av två språkrör.

I stället anser de att MP ska ha en partiledare, enligt en omröstning på årsmötet under lördagen.

Tidigare i år ställde sig även ungdomspartiet Grön Ungdom bakom en förändring av språkrörsmodellen.

Stödet för Miljöpartiet sjunker. I slutet av februari noterade Ipsos att partiets väljarstöd låg på 4 procent, vilket var det lägsta sedan juni i fjol och drygt en procentenhet från valresultatet 2022.

Med anledning av de sjunkande opinionssiffrorna har både Grön Ungdom och den avhoppade MP-toppen Lorentz Tovatt drivit frågan om att avveckla språksrörsmodellen. Nu ställer sig även Miljöpartiets studentförbund Gröna Studenter bakom förslaget. Under förbundets årsmöte röstade de för att partiet ska gå från två språkrör till en partiledare. En fråga de även kommer att driva på partiets kongress i november.

”Vi har grymma företrädare men modellen med två språkrör hindrar dem från att bli välkända”, skriver Sigurdur Andersson, språkrör för Gröna Studenter, i ett sms till DN.

Vidare skriver Andersson att förändringen kommer vara avgörande för att driva igenom den miljöpolitiska linjen.

”Regeringen levererar en katastrofal klimatpolitik som skadar Sverige. I det läget ser vi behovet av att driva igenom förändringen av språkrörsmodellen för att ge Sveriges skarpaste klimatopposition en så tydlig röst som möjligt.”

Miljöpartiets företrädare avböjer att kommentera studentförbundets beslut. Men Per Bolund kommenterade kritiken tidigare i år och stod fast vid att språkrörsmodellen är bra.

– Jag tycker att det finns något sympatiskt med att vi har två språkrör och det är förankrat i hela vår organisation, sa han till Politikbyrån.