Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-04-02 08:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/tryckte-metallpinne-mot-stjarten-pa-17-aring-ordningsvakt-atalas/

SVERIGE

Tryckte metallpinne mot stjärten på 17-åring – ordningsvakt åtalas

Det var i januari 2021 som 17-åringen greps av ordningsvakter vid Östra station i Stockholm.
Foto: Magnus Hallgren

17-åringen greps av ordningsvakter vid Östra station och togs med handfängsel till ett avskilt utrymme. Där ska en 34-årig ordningsvakt enligt polisens förundersökning ha tagit en metallstav och tryckt den mot pojkens stjärt så att byxorna gick sönder.

17-åringen dömdes för våldsamt motstånd. Två år efter händelsen har 34-åringen nu åtalats för grovt sexuellt övergrepp.

Två ordningsvakter noterar tre tonårskillar som spelar musik och uppträder stökigt i vänthallen på Östra station i Stockholm vid 21-tiden den 30 januari 2021, enligt polisens förundersökning. En av ordningsvakterna hamnar i konflikt med en då 17-årig pojke som grips och förs med handfängsel till ett avskilt rum.

Vakterna kallar på förstärkning och snart befinner sig totalt sju ordningsvakter på platsen. En av dem är en nu åtalad 34-årig arbetsledare som enligt polisförhör och en intern rapport från vaktbolaget CSG bland kolleger är känd för att vara sällsynt hård mot personer som grips och för att uppmana kolleger att inte använda sina kroppskameror.

– Det har varit allmänt vedertaget att NN inte vill att kameran används, säger en ordningsvakt senare i förhör med polisen.

I SL:s lokaler finns trygghetsrum försedda med kameror som SL-personal kan övervaka. Hit förs personer som omhändertagits i väntan på polis. Men rummet som vakterna använder på Östra station kallas i förhör ett ”serviceutrymme” och saknar kameror.

Den handfängslade 17-åringen ligger på golvet när han enligt förhör blir sparkad och slagen i magen. Fem ordningsvakter befinner sig enligt uppgifter vid tillfället i rummet.

– Det var 3–4 som slog, säger 17-åringen i förhör.

Den 34-årige arbetsledaren tar enligt förundersökningen en metallstav han hittar på platsen och trycker den mot 17-åringens stjärt så att byxorna går sönder. Enligt pojken pågår det i cirka 30 sekunder medan andra ordningsvakter håller fast honom under tiden.

17-årigen greps och fördes med handfängsel till ett avskilt rum.
Foto: Magnus Hallgren

Hans version av händelsen får stöd av en av ordningsvakterna som var på platsen. I förhör med polisen berättar ordningsvakten att pojken skrek och att det märktes att det gjorde ont.

– Han tryckte den mot rumpan på killen som låg på marken, säger ordningsvakten som väljer att titta bort för att slippa se hela förloppet.

En annan ordningsvakt, som befinner sig utanför rummet när händelsen ska ha ägt rum, beskriver i förhör hur 34-åringen kommer ut från rummet och ser ”nöjd” ut samt säger något om att de gjort ”lilla Theo” på 17-åringen i rummet. Det är ett internt uttryck som anspelar på en ung man som i Paris i början av 2017 fick en batong intryckt i stjärten av fransk polis.

Ordningsvakten utanför rummet säger i förhör att han strax efteråt ser hur pojken gråter snyftar och har ett hål i tyget på sina byxor och att kollegan som motvilligt observerar händelsen ser ut att må dåligt.

– De andra skrattade och klappade varandra på ryggen, säger ordningsvakten i förhör.

Övriga ordningsvakter i rummet uppger i förhör att de ser någon incident med en metallstav och den utpekade 34-åringen förnekar bestämt att det hänt.

– Det är påhittat strunt, säger 34-åringen i förhör.

Efter gripandet åker 17-åringen till Huddinge sjukhus med sin pappa för att undersöka skadorna. Eftersom väntetiden är flera timmar väljer de i stället att åka hem, uppger båda i förhör. Pojken säger att han slänger byxorna eftersom det är hål i dem.

Händelsen polisanmäls den 2 februari 2021 och därefter inleds en förundersökning.

– Man började gräva i vilka som var där och höra personerna som var på på platsen, säger åklagaren Rolla Akkache.

Under tiden utredningen fortgår blir 17-åringen själv åtalad för våldsamt motstånd i samband med händelsen på Östra station. Han döms till ungdomsvård för våldsamt motstånd och ringa narkotikabrott.

Grundutbildningen för att blir ordningsvakt är på 80 timmar. Utbildningen leds av polisen.
Foto: Hampus Andersson

34-åringen arbetar kvar på CSG fram till sommaren 2021. Under denna period fattar polisen misstankar mot 34-åringen och en av hans kollegor i arbetslaget.

I en internutredning som CSG hänvisas till vittnesmål om hur 34-åringen har använt övervåld vid flera tillfällen. Bland annat anklagas han för att ha använt ett spännband av gummi och strypt en omhändertagen person tills denne börjar gråta i samband med ett ingripande i februari 2021 i Stadshagen. Vid ett tillfälle samma år ska han ha satt sitt knä över nacken på en handfängslad person tills det ”klickar till” och 2018 ska han ha tagit struptag på en omhändertagen person så att denna ”tuppade av”.

Enligt rapporten är 34-åringens ”signum” att ”strypa ut” personer – vilket är välkänt inom arbetsgruppen.

I oktober 2021 skiljs 34-åringen från sitt uppdrag på CSG. Hans tillstånd för att arbeta som ordningsvakt dras dock in först i juli 2022, visar ett registerutdrag från länsstyrelsen.

Den 2 februari i år väcker Rolla Akkache åtal mot 34-åringen som misstänks för grovt sexuellt övergrepp mot 17-åringen. Mannens försvarare Matilda Bergström skriver i ett mejl till DN att 34-åringen ”förnekar brott och tillbakavisar samtliga anklagelser som riktats mot honom”.

DN har sökt CSG:s vd Patrik Berg som avböjer en intervju. Han svarar via mejl att CSG alltid genomför ”en noggrann utredning av alla händelser, där uppgifter inkommer om att något inte gått rätt till. Så även i detta fall”. I mejlet hänvisar Patrik Berg till den pågående rättsprocessen och att han därför inte vill kommentera händelsen ytterligare.

Vad gör en sån här händelse för förtroendet för CSG och för ordningsvakter i allmänhet?

”Jag tror det generellt alltid är viktigt att först veta vad som faktiskt har hänt. Först därefter är det aktuellt att se över vilka eventuella rutiner eller processer som kan komma att behöva korrigeras. Det är självklart viktigt att allmänheten skall känna förtroende för inte bara våra, utan alla ordningsvakter som skapar trygghet dygnets alla timmar. Lika viktigt att vi som företag tar vårt ansvar att agera om något inte möter det.”