Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-22 12:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/tullverket-varnar-for-vaxande-natdrogen/

SVERIGE

Tullverket varnar för växande nätdrogen

Påse ”kristall” som beslagtagits av Tullverket.
Påse ”kristall” som beslagtagits av Tullverket. Foto: Tullverket/TT

Över 80 000 doser har Tullverket beslagtagit hittills i år av uppåtdrogen ”kristall” som blir allt vanligare i Sverige. Ett klick på nätet så kommer den syntetiska drogen 3-CMC eller någon av dess kemiska varianter direkt hem i brevlådan. Tullverket varnar nu för de farliga så kallade designerdrogerna.

TT Text

I postförsändelser har Tullverket kunnat hitta de kristallformade drogerna som oftast skickas från Nederländerna, en känd producent av syntetiska droger.

Hittills i år har Tullverket beslagtagit över 15 kilo av 3-CMC, vilket är mer än vad man hittade under hela förra året.

– Det är mycket och det är rätt stora kvantiteter, det är ett par kilo åt gången, säger Martin Peterson på Tullverket.

Beslagen har gjorts i Malmö, Göteborg, Jönköping, Västerås och Arlanda/Rosersberg.

– Mycket går vidare till östra Götaland men det är så pass stora mängder och doser att det inte ska slutkonsumeras där. Med största sannolikhet säljs det vidare därifrån, säger Martin Peterson.

Det var i januari som Tullverket började reagera på mängden 3-CMC som fördes in i landet. Trenden har hållit i sig och nu vill myndigheten uppmärksamma allmänheten samt de instanser som kan stöta på problematik kopplad till drogen.

– Det brukar kunna underlätta på akutmottagningar och socialtjänst om man har den informationen.

Målgruppen är framför allt festande ungdomar och unga vuxna. Designerdroger som 3-CMC innehåller substanser som ger rus, en känsla av eufori, ökad empati och hallucinationer.

Men preparaten kan även ha allvarliga biverkningar som kramper, psykoser och hjärnskador. I två fall under 2021 har personer avlidit som enligt rättskemiska analyser tagit 3-CMC och andra substanser.

– Den bilden jag har är att lite äldre, härdade och rutinerade missbrukare brukar föredra de traditionella preparaten, alltså amfetamin och heroin och så, säger Peterson.

Vad kan Tullverket göra?

– Vi brukar genomföra vad vi kallar för en kontrollerad leverans där vi följer paketet för att hitta en mottagare, för att kunna knyta en misstänkt till själva paketet, säger Martin Peterson och fortsätter:

– Vi är jättenöjda att vi hittar narkotika men det brukar ha en tendens att komma ersättningspartier. Tar vi ett parti kommer förr eller senare ett ersättningsparti. Det gör att vi måste jobba vidare inne i landet för att komma åt mottagarna och på det sättet strypa tillförseln till den kriminella organisation eller enskilda grossist som säljer vidare.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Malmö
Tullverket
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt