Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-01 17:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/turkiet-staller-in-andreas-norlens-besok-efter-dockprotesten/

SVERIGE

Turkiet skjuter upp Andreas Norléns besök efter dockprotesten

Talman Andreas Norlén.
Foto: Lisa Mattisson

Ilskan är stor i Turkiet efter dockprotesten mot president Erdogan i Stockholm. Nu ställer landets talman med kort varsel in besöket från den svenska motparten, Andreas Norlén (M).

– Jag kände själv djupt obehag när jag såg bilderna och tyckte att det var motbjudande, säger Andreas Norlén till DN.

I december avslöjade DN att riksdagens talman Andreas Norlén (M) erbjudit sig att åka till Ankara för att hjälpa till i Natoprocessen. Erbjudandet stöttades av Sveriges chefsförhandlare Oscar Stenström, som rekommenderade ett ”proaktivt agerande”.

Besöket var utsatt till den 17 januari. Men bara några dagar före resan har nu Turkiets talman Mustafa Sentop dragit tillbaka inbjudan. Det rapporterades först av turkiska medier och bekräftades senare av Andreas Norléns stab.

Andreas Norlén berättar själv för DN att han fick beskedet på torsdagskvällen, via Sveriges ambassad i Ankara och riksdagens internationella kansli. Enligt honom är besöket uppskjutet, snarare än inställt.

– Det finns en öppenhet från turkisk sida att genomföra besöket vid en senare tidpunkt, säger Norlén.

Vad fick du för förklaring till beslutet?

– Bakgrunden är förstås händelsen i Stockholm i går. Man bedömde att de väldigt starka reaktionerna som har uppstått i Turkiet skulle överskugga hela besöket. Då var deras bedömning att det var bättre att skjuta upp besöket, säger Andreas Norlén.

Händelserna han syftar på är den dockprotest mot president Recep Tayyip Erdogan som genomfördes i Stockholm på torsdagen.

En docka föreställande president Erdogan hängdes utanför statshuset i Stockholm på torsdagen. Bilden kommer från Rojavakommittéerna som stod bakom protesten.
Foto: Rojavakommittéerna/Reuters

En docka föreställande presidenten hängdes då upp utanför Stockholms stadshus. Bakom protesten står Rojavakommittéerna, som själva beskriver sig som ”ett nätverk för solidaritet och utbyte med den revolutionära rörelsen i hela Kurdistan”.

Turkiska medier och politiker kallar dock organisationen för PKK-anhängare. I sociala medier skriver den turkiske talmannen att det är oacceptabelt att Sverige ”tolererar denna avskyvärda terrorhandling”.

Andreas Norlén fördömer protesten:

– Jag har förståelse för att det blev starka reaktioner i Turkiet. Jag kände själv djupt obehag när jag såg bilderna och tyckte att det var motbjudande. Hot om våld mot politiker har ingen plats i ett demokratiskt samtal.

Varför väckte den sådant obehag?

– Det handlar om en händelse, där jag tror de allra flesta i Sverige som ser de här bilderna känner ett djupt obehag inför att en hängd docka exponeras på det här sättet. Därför har jag förståelse för att också den turkiska reaktionen blev stark.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
Foto: Adem Altan/AFP

Andreas Norlén samtalade på fredagen med den turkiska talmannen över telefon. Han vill inte berätta några detaljer om vad som sades.

– Men jag tyckte det var bra att få det tillfället att diskutera den här händelsen, men också diskutera relationerna mellan Sveriges och Turkiets parlament.

Den turkiska statsägda nyhetsbyrån Anadolu Agency skriver på Twitter att turkiska åklagare har påbörjat en utredning om brottsprovokation där åklagare anklagar den terrorstämplade kurdiska organisationen PKK att ligga bakom upphängningen av dockan.

https://twitter.com/anadoluagency/status/1613830508911157248?s=20&t=6xSapqY8iNxNCBbPuQnqhA

Flera svenska politiker har fördömt protesten, däribland utrikesminister Tobias Billström (M) och Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson Morgan Johansson.

Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu säger att fördömandena av händelsen inte är tillräckliga.

– Vi ser den svenska regeringens beslutsamhet, men terroristorganisationer fortsätter med sina aktiviteter där, säger han.

– Anhängare till terroristorganisationer försöker stoppa Sveriges Natomedlemskap. Sverige kommer antingen att böja sig för dem eller hålla sina löften.

Vid en presskonferens på fredagen sa Sveriges statsminister Ulf Kristersson att hon förstod att Turkiet regera starkt på händelsen:

– Det är en avskyvärd handling att visa något som närmast ska föreställa en avrättning av en utländsk ledare. Det är ett sabotage mot de svenska och finländska försöken att bli Natomedlemmar. Vi hade visat samma ilska om det hade hänt i ett annat land mot en svensk politiker, sa Kristersson som också konstaterade att talmansbesöket inte har ställts in utan skjutits på framtiden.

Andreas Norlén vill inte kommentera om han tror att dockprotesten kan påverka den svenska Natoprocessen. Samtidigt säger han att hoppas att händelserna inte får någon långsiktig effekt på relationerna mellan länderna.

– Vare sig mellan det svenska och det turkiska parlamentet, eller mellan Sverige eller Turkiet. Jag tror och hoppas att det inte långsiktigt kommer påverka de relationerna.

På fredagen kom också besked från Helsingfors att Finlands talman Matti Vanhanen ställer sitt besök i Ankara nästa vecka. Norlén och Vanhanen skulle ha rest tillsammans.

– Min resa ställs in. Vi skulle ha åkt tillsammans och tanken var att åka med svenska statens flygplan. Med den här tidtabellen har vi inga andra alternativ, säger Vanhanen till Svenska Yle.

– Vi får se när det kommer en ny möjlighet. Det är ingenting vi har hunnit se över ännu.

Läs också:

Kristersson: Ett grönare, säkrare och friare Europa