Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-01 18:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/tva-anhallna-efter-misstankt-mordforsok-pa-hisingen/

Sverige

Efter helgens mordförsök – ny gängkonflikt sjuder på Hisingen

Gärningsmännen drog in i bostadsområdet på Hisingen med moped och avlossade flera skott mot tre personer på en parkbänk. Två män i 25-årsåldern är anhållna och polisen uppger att så väl de misstänkta gärningsmännen som deras måltavlor är kända från gängmiljön i stadsdelen Biskopsgården.

– Tyvärr är det så att blir det en skjutning så är det stor risk att det blir en till, säger Jörgen Thorén, polischef på Hisingen.

Göteborgspolisen arbetar för högtryck för att utreda ett misstänkt mordförsök i Biskopsgården på Hisingen. Kvart över åtta på lördagskvällen larmades polis till området då vittnen sett två personer på en moped avfyra flera skott mot tre personer på en parkbänk i närheten av ett bostadsområde.

En stor polisinsats inleddes och efter en kort tid påträffades en moped som någon försökt sätta eld på. Strax efter det kunde en man i 25-årsåldern gripas och något senare greps ytterligare en man i samma ålder.

Efter förhör anhölls männen.

– Det är två anhållna på misstanke om försök till mord och grovt vapenbrott, säger åklagaren Magnus Natt och Dag, som leder förundersökningen.

Jörgen Thorén är lokalpolisområdeschef på Hisingen i Göteborg. Han är nöjd med att gripanden kunde ske så snart efter mordförsöket.

– Vi bedriver ett stenhårt arbete på Hisingen med den här gängproblematiken som vi har levt med i så många år. Vår övertygelse är att vi ska jobba stenhårt mot de som skjuter eller står bakom skjutningar, säger han och fortsätter:

– Det är en viktig signal att sända ut att vi är effektiva i vårt arbete och har kunnat gripa två personer strax efter en sådan här skjutning.

Enligt Jörgen Thorén är de två män som misstänks för mordförsöket kända av polisen sedan tidigare och ingår ett kriminellt nätverk. Även de personer som blev utsatta för brottet kan kopplas av polisen till gängmiljön på Hisingen.

En anledning till att det sker uppgörelser mellan gäng i Biskopsgården just nu kan enligt Jörgen Thorén vara att polisen har bedrivit ett framgångsrikt arbete mot de kriminella grupper som har sin bas i stadsdelen.

– När vi plockar bort några av de tunga aktörerna så öppnar det upp för nya aktörer att försöka ta plats. Det behöver inte betyda att de tillhör något annat gäng, men att det kan vara någon som ska visa sig duktig och ta den plats som någon annan har förlorat. Det gör att det blir lite extra oroligt, säger han.

Sedan flera år tillbaka finns en konflikt mellan tre kriminella nätverk i Biskopsgården. Dels mellan två grupper från vad som ursprungligen var ett gäng från den södra änden av stadsdelen och dels mellan dessa och en grupp från den norra delen av Biskopsgården. Men tack vare framgångsrikt polisarbete är nu 23 personer med koppling till gänget från södra Biskopsgården antingen häktade eller dömda för brott.

Under det senaste året har totalt 34 personer från gängmiljön i Biskopsgården frihetsberövats.

– Det är alltså tunga pjäser som sitter bakom lås och bom, antingen anhållna eller i häkte eller i fängelse. Vi har jobbat rätt hårt för att förhindra de här skjutningarna, säger Jörgen Thorén.

Magnus Natt och Dag kunde på måndagsmorgonen inte uttala sig om vem eller vilka som var måltavlor för mordförsöket.

– Det finns flera målsägande, men exakt vad som har hänt får utredningen visa, säger han.

Han vill heller inte säga något om huruvida händelsen kan kopplas till konflikter mellan kriminella gäng.

– Men det är ett tillvägagångssätt man kan känna igen från andra händelser, säger han.

Läs mer om vad som händer i Göteborg.

Ämnen i artikeln

Gängvåld
Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt