Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-01 11:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/tva-atalas-efter-mord-i-frisorsalong/

SVERIGE

Förkolnad luvtröja binder 19-åring till skjutning på frisersalong

Från förkolnade kläder spårade polisen dna till en av två männen som nu åtalas för att ha mördat en man på frisersalongen i Högsbo i juli 2021.
Foto: Polisen

En man som klippte sig på en salong i Göteborg sköts ihjäl, sittandes i frisörstolen den 9 juli förra sommaren.

Nu åtalas två män för inblandning i mordet.

Allt filmades, men ingen kunde identifieras säkert. I stället var det förkolnade tygrester som blev den avgörande bevisningen.

övervakningsfilmen från frisersalongen syns hur två mörkklädda och maskerade män springer in från en bakdörr och öppnar eld mot en av kunderna. Redan innan brottsplatsundersökningen är inledd får polisen se filmen. Den visar att hela förloppet tar tio sekunder och utredarna beskriver det de ser som en avrättning. De säger också att det är uppenbart att gärningsmännen inte bryr sig om att andra i salongen hade kunnat träffas.

I lokalen befann sig tre frisörer med varsin kund. Ytterligare några personer satt och väntade på sin tur. Den frisör som klippte den skjutne mannen berättar i förhör att han uppfattade runt sju skott. Han vågade inte vända sig om för då kanske de skulle skjuta även honom. Han stirrade rakt in i spegeln, men den sköts sönder och han såg ingenting.

En kund beskriver hur han satt med huvudet böjd framåt för att frisören skulle trimma nacken. Han trodde först att det rörde sig om fyrverkeri. När han insåg att det rörde sig om skottlossning blev han chockad. Han böjde sig ner och blundade. ”Det var bara att ducka och hoppas att man överlever”, säger han i förhör.

Men filmen har inte räckt som bevisning.

– Nej, hade vi bara haft den hade jag inte kunna väcka åtal. Den är för grynig och de är maskerade, säger kammaråklagare Maria Thorell till DN.

I stället blev det förkolnade rester av en luvtröja som ledde utredarna till den 19-åring som nu åtalas för mord.

– Ja, det bränns ju kläder 500 meter från brottsplatsen tio minuter efter mordet, och vi har hittat dna från skytten där. Det är det starkaste beviset mot honom, säger Thorell.

Men hur visar det att han sköt?

– Det är ett helt set med kläder som bränns och det är ju fredag eftermiddag. Det är ju inte många som bränner kläder över huvud taget, så jag tycker det talar starkt för att det finns en koppling. Dessutom liknar han en av männen på filmen.

19-åringen nekar dock till all inblandning och förnekar att han varit på platsen. När han får frågor om dna-fynden skriver förhörsledaren att han tittar ner. Inget svar. När han får frågor om varför kläder med hans dna bränns tittar han ner. Tyst. På frågan om vad som skulle kunna förklara detta är han fortsatt tyst. Och tittar ner.

– Min klient förnekar brott. Han har inte uttalat sig under förhandlingen. Vi kommer därför närmare att redogöra för hans försvar under rättegången, säger mannens advokat David Bardavid.

Samma sak gäller den 20-åring som nu åtalas för medhjälp. Han har enligt utredningen hyrt en elsparkcykel som enligt gps-uppgifter passerar salongen strax innan mordet. Han kan också kopplas till en av de två mobiltelefoner som används i samband med skjutningen. Men han nekar till allt och svarar extremt sällan på polisens frågor.

– Jag konstaterar att bevisningen inte är starkare i dag än den dagen min klient häktades och jag kan inte se att detta på långa vägar kan räcka till en fällande dom, säger advokat Mia Sandros, som företräder 20-åringen.

Polisens tekniker på plats 9 juli efter skjutningen på frisersalongen.
Foto: Veronika Ljung-Nielsen

19-åringen åtalas även för försök till mord på den frisör som höll på att klippa mannen och för grovt olaga hot mot en väntande kund. Den andre mannen som syns på filmen ställs dock inte inför rätta nu.

– Vi har haft ytterligare en man misstänkt, men inte kunnat binda honom till dådet. Men sådana här brott preskriberas ju inte så polisen fortsätter så klart arbeta med det, säger åklagare Maria Thorell.

Enligt polisutredningen har alla de tre männen, både mordoffret och de två åtalade, koppling till kriminella grupperingar i sydvästra Göteborg. Den som mördats ska tidigare ha ingått i det nätverk som de nu misstänkta tillhör.

– Ja, det är den motivbilden vi har att han straffas för att ha lämnat gruppen, säger åklagaren.

När de första poliserna kom till platsen kunde de inte hitta något id-kort som tillhörde den döde, men platschefen för mordplatsen kände igen offret.

”Undertecknad har ganska stor personkännedom och väljer att ta en titt på målsägaren. Jag kan med en gång säga ett det är NN som är skjuten”, skriver han i sitt PM.

I förundersökningen säger den mördades familj att han velat lämna gängmiljön och börja studera. Men poliser med insyn i grupperingarna tror snarare att han bytt från en grupp till en annan.

Rättegången i Göteborgs tingsrätt startar den 24 november och ska pågå i minst fyra dagar.

Här kan du läsa fler nyheter från Göteborg och Västsverige

Ämnen i artikeln

Göteborg
Gängvåld
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt