Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-21 06:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/tva-falanger-gor-upp-nar-s-i-botkyrka-rostar-om-ny-ledare/

SVERIGE

Två falanger gör upp när S i Botkyrka röstar om ny ledare

På lördagen håller Socialdemokraterna i Botkyrka sitt årsmöte i Folkets hus i Hallunda.
Foto: Jonas Lindkvist

Anklagelser om kopplingar till gängkriminella, dåligt ledarskap och kuppförsök har skapat en bitter konflikt inom Socialdemokraterna i Botkyrka. I dag lördag ska det avgöras vem som ska leda partiet. Blir det comeback för tidigare bortröstade Ebba Östlin eller tar utmanaren Emanuel Ksiazkiewicz över?

– Frågan är om vi någonsin kommer igenom det här, tur att det är långt till nästa val, säger en S-medlem.

Striden inom Socialdemokraterna i Botkyrka blev känd när Ebba Östlin röstades bort från posten som kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka av partimedlemmarna på ett möte i slutet av januari. Mötet blev direkt en nationell angelägenhet efter medieuppgifter om att gängkriminella personer anslutit sig till partiet och varit delaktiga i bortröstandet av Ebba Östlin. I Expressen anklagades grundarna av S-föreningen ”Folkbildarna” ha mobiliserat kriminella för att hjälpa till att rösta bort Ebba Östlin.

Ebba Östlin har själv sagt att den lokala styrelsen för utbildningsförbundet ABF ligger bakom petningen. Detta efter att kommunen hastigt stängt ner förbundets fritidsgårdar under vintern 2022.

En 28-årig partimedlem har i medier pekats ut som gängkriminell. Han är medlem i Socialdemokraterna sedan i fjol och har tidigare arbetat för ABF. Han har dömts för bland annat misshandel, våldsamt motstånd och ringa narkotikabrott, men är inte dömd för brott med uppenbar koppling till nätverkskriminalitet. Två poliskällor till DN, med insyn i nätverkskriminaliteten i Botkyrka, uppger att de inte har någon kännedom om mannen.

DN har sökt 28-åringen utan framgång.

ABF-styrelsen och personerna bakom ”Folkbildarna” säger till DN att de tillbakavisar uppgifterna om att gängkriminella rekryterats till partiet. Både ABF-styrelsen och Socialdemokraternas kommunalråd Emanuel Ksiazkiewicz och Tuva Lund säger till DN att de tror att uppgifterna om gänginfiltration är planterade av personer som står Ebba Östlin nära. Enligt en utredning som Socialdemokraterna i Stockholms län har gjort finns det inga ”belägg eller indikationer” på att partiet infiltrerats av gängkriminella.

I januari petades Ebba Östlin som gruppledare för S i Botkyrka. Nu siktar hon på en comeback.
Foto: Roger Turesson

Emanuel Ksiazkiewicz och Tuva Lund hävdar att Ebba Östlin röstades bort för brister i sitt ledarskap. I konflikten som ledde fram till petningen av Ebba Östlin den 28 januari var Emanuel Ksiazkiewicz en drivande kraft. Han har öppet kritiserat hennes jobb att leda både kommunen och i partiet.

Efter mötet då Ebba Östlin petades dröjde det nästan en månad innan hon kommenterade det som hänt. Den 24 februari bröt hon tystnaden i en DN-intervju och sa då att medlemmar larmat om oro för vissa personer på medlemsmötet i januari.

– Personer som man uppfattar finns i kontexten kring vår öppna drogscen i Alby exempelvis, sa hon då.

Enligt en utredning som partiet gjort efter uppgifter om kopplingar till gängkriminella har några sådana larm inte nått partiets ledning i Stockholm.

DN har utan framgång sökt Ebba Östlin, som nu siktar på att bli återvald som kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka. Motkandidaten Emanuel Ksiazkiewicz sa till DN i mitten av februari att han inte var intresserad att ta över jobbet, men bara några dagar senare ändrade han sig.

Christina Zedell och Sebastian Flygar från ABF:s styrelse i Botkyrka säger att stängningen av föreningens fritidsgårdar inte har något med förtroendeomröstningen mot Ebba Östlin att göra.
Foto: Jonas Lindkvist

– Det var en process och inte alls självklart att jag skulle ställa upp, jag var osäker ganska länge. Till slut var det några partikamrater som knuffade fram mig och sa att jag fick ställa upp. Då resonerade jag lite till och kom fram till att jag kan göra skillnad för partiet och för Botkyrka.

Det senaste halvåret har toppskiktet inom Socialdemokraterna i Botkyrka delats i två läger. Ebba Östlin har stöd av flera högt uppsatta S-politiker i kommunen, bland annat har kommunfullmäktiges ordförande Marcus Ekman uttryck sitt stöd för henne. Även nämndordförandena Gabriel Melki och Robert Aslan stöttar Ebba Östlin.

S-styrelsen i Botkyrka står däremot inte bakom Ebba Östlin. Jens Sjöström som är ordförande för partiet i Botkyrka kommun säger att Emanuel Ksiazkiewicz är den bäst lämpade kandidaten.

– Han har den erfarenhet som behövs för att samla partiet kring politiken och komma bort från fortsatta personkonflikter, säger Jens Sjöström.

Emanuel Ksiazkiewicz utmanar Ebba Östlin till posten som gruppledare för S i Botkyrka.
Foto: Jonas Lindkvist

Finns det några problem med att nominera en kandidat som är en del av konflikten?

– Det finns ingen ledande företrädare i Botkyrka som inte på något sätt påverkats av den här konflikten och som inte har fått kritik. Styrelsens uppfattning är att Emanuel är precis den företrädare som kan samla partiet, säger Jens Sjöström.

DN har talat med medlemmar från en rad partiföreningarna inom S i Botkyrka. Flera känner en oro för att partiet blivit så splittrat av konflikten att det blir svårt att gräva ner stridsyxan.

– Båda sidor i den här konflikten har agerat ansvarslöst. Det bästa vore om vi kunde rensa upp i allt det här och få in lite nya röster, säger en person som varit medlem i partiet i över 30 år.