Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-01 13:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/tva-gangkonflikter-bakom-valdsvag-i-stockholm/

SVERIGE

Två gängkonflikter bakom våldsvåg i Stockholm

Onsdagen den 28 december sker två skjutningar vid ett flerfamiljshus i Gubbängen.
Foto: Thomas Karlsson

Två parallella konflikter ligger bakom den våldsvåg som nu slår mot Stockholm, enligt uppgifter till DN. Flera av adresserna som utsatts för sprängningar den senaste veckan är kopplade till kända rapartister.

På drygt en vecka har två dödsskjutningar, fem sprängningar och två skjutningar utan skadade brottsoffer inträffat i Stockholm. Polisen arbetar med teorin att dåden har koppling till konflikter inom kriminella nätverk och att brotten utgör delar av en pågående våldseskalering.

– Vi tittar på alla sorts samband som kan finnas. Vad finns det för gamla oförätter som kan ligga till grund för det här? Just nu är vi inne i en eskalering av våldet i nätverkskriminalitet. Våld föder våld, säger Max Åkerwall, kommenderingschef hos polisen i Stockholm.

Hans teori är att mer än en konflikt ligger bakom vågen av våldsbrott den senaste tiden.

– Det är inte en och samma alltihop, i nätverksmiljön i Stockholm där oheliga allianser kommer och går på ett helt annat sätt än tidigare. Det är inte längre så strukturerat som det var förut.

Enligt poliskällor till DN handlar det om två parallella gängkonflikter.

Bild 1 av 3
Foto: Thomas Karlsson
Bild 2 av 3
Foto: Eva Tedesjö
Bild 3 av 3
Foto: Eva Tedesjö

De fem detonationerna den senaste veckan har inträffat utanför eller i portar till flerfamiljshus och i samtliga fall har personer som tidigare förekommit i polisutredningar haft koppling till adresserna, två är kända rapartister.

Polisen arbetar med teorin att den senaste sprängningen, som inträffade i Grimsta under natten till måndag har koppling till dödskjutningen i Vällingby som inträffade på nyårsafton, då en man i 20-årsåldern sköts ihjäl och två andra unga män skottskadades. På adressen bor en person som är känd av polisen sedan tidigare och som dömts för grovt brott.

– Skjutningen är högintressant utifrån sprängningen i natt i den miljön, i och med det är så nära, säger Max Åkerwall.

På nyårsafton skottskadas tre personer i Vällingby centrum, en ung man dör av sina skador.
Foto: Lisa Mattisson

Fyra personer har anhållits misstänkta för brott i samband med detonationen i Grimsta, ett ärende som rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse. Ingen har gripits misstänkt för dödskjutningen på nyårsafton.

Mordet på rapartisten Nils ”Einár” Grönberg hösten 2021 var del av ett bredare brottssammanhang som ger ringar på vattnet än i dag, enligt poliskällor till DN. De våldsdåd som sker nu behöver alltså inte vara direkt kopplade till mordet, eller en hämnd för det, utan en våldsspiral som har fortsatt snurra av flera olika anledningar. Och flera personer som tidigare varit aktuella i olika utredningar dyker också upp nu igen, i olika roller.

I Enskededalen i södra Stockholm, där den första explosionen inträffade, finns en person skriven som tidigare varit misstänkt i utredningen om mordet på ”Einár”. I den utredningen har även personen som sköts ihjäl på juldagen i Rinkeby varit skäligen misstänkt.

Mannen som sköts ihjäl i Rinkeby var i 30-årsåldern och enligt polisen en tongivande person i kriminella kretsar. Han har tidigare dömts för bland annat grovt vapenbrott och grov våldtäkt.

På juldagen sköts en man i 30-årsåldern ihjäl i Rinkeby. Offret förekom i utredningen om mordet på rapparen Einár. Ingen har gripits för skjutnigen.
Foto: Ali Lorestani/TT

På adressen där en explosion inträffade i Rågsved under natten till nyårsafton finns ytterligare en person med kopplingar till Einár skriven, en man som är i 30-årsåldern och som dömdes till drygt två års fängelse för medhjälp till människorov och rån mot den senare mördade artisten.

Totalt är sex personer frihetsberövade efter den senaste tidens dåd i Stockholm. Hittills har endast en häktats, en 15-årig pojke som misstänks för skjutningen mot en äldre mans lägenhetsdörr i Gubbängen den 28 december. 15-åringen är tidigare känd av polisen.  Sedan november var han på rymmen från ett HVB-hem. Den häktade pojken nekar till brott. En 14-årig pojke greps vid samma skjutning men eftersom han inte är straffmyndig är han inte misstänkt inom ramen för en förundersökning.

Polisen i Stockholm har sedan en tid tillbaka extra resurser i form av poliser från andra delar av landet, parallellt med utredningarna arbetar man med att förstärka närvaron i delarna av staden där våldsbrotten har begåtts.

– Jag utesluter inte att fler gripanden kommer att göras inom kort. Vi gör allt vi kan för att avstyra och förhindra ytterligare brott, säger Max Åkerwall.

Vid flera av dåden de senaste dagarna har polis varit mycket nära brottsplatsen och vid åtminstone ett tillfälle hörde patrullen till och med skotten, enligt uppgifter till DN. Inom polisen tolkas detta som ännu ett tecken på hur unga och impulsiva gärningsmännen är och att de inte ens drar sig för att slå till när polis är i närheten.

– Vissa av de här mycket unga utförarna gör det för att stiga i graderna och det behöver inte ens vara inom det egna nätverket, utan för pengarna och statusen. Andra är sannolikt mer rädda för konsekvenserna om de inte gör som de blivit tillsagda, än för att åka fast, säger en polis med lång erfarenhet av att arbeta mot grov våldsbrottslighet.

Läs mer:

Sprängdåd i Stockholm: ”Glassplitter överallt”

Skottlossning i Vällingby – en död

Mördade mannen i Rinkeby förekom i Einár-utredningen