Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-29 18:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/tva-kandidater-kryssade-sig-in-i-riksdagen/

SVENSK POLITIK

Två kandidater kryssade sig in i riksdagen

Riksdagens plenisal.
Foto: Claudio Bresciani/TT

När valresultatet i det svenska riksdagsvalet nu slagits fast står det klart att två personer kryssade sig in i riksdagen – Camilla Brunsberg (M) och Nadja Awad (V). Allra flest personkryss fick Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

VAL 22

Sedan möjligheten att kryssa kandidater i riksdagsvalet har flera kandidater längre ned på partiernas vallistor tagit sig in i listan – som till exempel Leila Ali Elmi (MP) som genom en uppmärksammad kampanj riktade mot somalier kryssade sig in riksdagen 2018. Totalt var det fem kandidater som kryssade sig in i riksdagen 2018. Det var då den lägsta siffran sedan personvalet infördes.

I 2022 års val ser dock ut som att enbart två kandidater kryssade sig in i riksdagen, Camilla Brunsberg (M) och Nadja Awad (V). Camilla Brunsberg, som är Moderaternas gruppledare i Karlskrona, tog sig från plats tre på listan till en plats i riksdagen med hjälp av 9,14 procent av partiets röster i Blekinge. Därmed förlorar Åsa Coenraads, som suttit i riksdagen sedan 2010, sin riksdagsplats.

På samma sätt lyckades Vänsterpartisten Nadja Awad, med hjälp av 804 personröster, ta sig förbi förstanamnet Johan Stolpen som därmed blir utan riksdagsplats.

Kandidaterna var dock långt från att vara de riksdagskandidater med flest personröster. Även i år tillkommer den positionen Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson, som fick över 385 000 personröster och mest personröster i alla valkretsar förutom i Stockholms län och Stockholms kommun. Det innebär att Jimmie Åkesson fick 26,4 procent av de knappt 1,5 miljoner personröster som lades i årets riksdagsval.

Vid sidan av Jimmie Åkesson och de andra partiledarna finns det även fler kandidater med många personröster. Gotlänningarna Lars Thomsson (C) och Jesper Skalberg Karlsson (M ) fick med sina 1 263 respektive 1357 personröster 26 respektive 19,5 procent av sina partiers personröster i Gotlands län. Även moderaten Oliver Rosengren sticker ut med 18,15 av partiets personröster i Kronobergs län. Lars Thomsson tvingas dock trots detta lämna riksdagen då Moderaterna tar Centerpartiets mandat på Gotland.

Högst andel personröster bland kandidater som inte toppade sina partiers valsedlar fick Henrik Blind (MP) som stod på plats två i Norrbottens Län men fick 16,6 procent av personrösterna. Det räckte dock inte till en riksdagsplats på Miljöpartiet inte fick några mandat i Norrbottens län.

Totalt sett var Sverigedemokraterna det riksdagsparti som fick mest personröster, 32,3 procent, följt av Kristdemokraterna med 31,3 procent personröster och Vänsterpartiet med 25,9 procent personröster. Socialdemokraterna och Liberalerna fick minst andel personröster, 16,9 respektive 17 procent.

Läs mer: Åkesson mest kryssad av väljarna – Dadgostar på andra plats

Ämnen i artikeln

Val 2022
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt