Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-17 01:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/tva-skadade-efter-knivskarning-pa-gymnasieskola/

SVERIGE

Tonåring allvarligt skadad i knivdåd på gymnasieskola

9 min 30 sek. Live: Polisen höll pressträff i Kristianstad efter ett knivdåd på en gymnasieskola.

Två personer, en lärare och en tonåring, knivskars på måndagsmorgonen på en gymnasieskola i Kristianstad. Tonårspojken är allvarligt skadad.

En tonårig pojke anhölls på måndagseftermiddagen, misstänkt för mordförsök.

– Han kom in i vår klass med musik i en högtalare och svart coronamask. Vi trodde först att det var ett prank, säger en av eleverna i den klass där dådet inträffade.

Larmet om att en pojke attackerade personer med kniv inne i ett av skolans klassrum kom klockan 9.14 på måndagen. Två personer skadades, varav en person allvarligt.

Den misstänkte gärningsmannen greps av polis bara sju minuter efter larmet inne i skolans lokaler, säger Anders Olofsson, lokalpolisområdeschef i Kristianstad, vid en pressträff på måndagseftermiddagen. Gripandet var ”relativt odramatiskt”, säger han.

– Anhållningsbeslutet är försök till mord och det är en anhållen. Den personen är förhörd och därefter har ett anhållningsbeslut fattats av åklagare, säger Pernilla Åström som är chef på åklagarkammaren i Kristianstad och på måndagskvällen ansvarar för utredningen.

På tisdagen ska hon ge ärendet till en åklagare som då blir förundersökningsledare i fallet.

En lärare på skolan skadades lindrigt och en tonårig pojke fick allvarliga skador, enligt polisens uppgifter på måndagen. Pojkens skador är allvarliga men inte livshotande, enligt de senaste uppgifterna Pernilla Åström fått.

– Det är den information vi har så här långt, men det är ingenting vi har detaljer om. Vi har inte fått några läkarjournaler eller rättsmedicinska utlåtanden än, säger hon vid 18.30-tiden på kvällen.

Bild 1 av 2
Foto: Anders Hansson
Bild 2 av 2
Foto: Anders Hansson

Eleverna i den klass där knivdådet inträffade sprang ut. Vid avspärrningarna utanför skolan står några av de elever som blev vittnen till händelsen. De har varit inne och värmt sig i receptionen på ett hotell i närheten.

– Han kom in i vår klass med musik i en högtalare och svart coronamask. Vi trodde först att det var ett prank. Sedan gick han mot läraren och började sparka, läraren backade från honom. Jag såg inte att hade en kniv men alla sa det, berättar en av dem för DN:s reporter på platsen, Hanna Grosshög.

– Sen såg jag alla springa så jag sprang också ut. Vi vet inte vad som hände sen. Läraren försökte få ut oss och höll dörren, han hjälpte oss fast han var skadad.

En tonårspojke och en lärare skadades i knivdådet som inträffade på måndagsmorgonen, första skoldagen efter jullovet.
En tonårspojke och en lärare skadades i knivdådet som inträffade på måndagsmorgonen, första skoldagen efter jullovet. Foto: Anders Hansson

Flera av skolans elever var under förmiddagen kvar inne i skolbyggnaden som nu är avspärrad av polis. De tittade ut genom fönstren, mot polisuppbåd och journalister.

– Vi har spärrat av den misstänkta brottsplatsen och har skickat dit tekniker som kommer att göra en teknisk undersökning. Sedan pratar vi med vittnen, med målsäganden och naturligtvis också den misstänkte, för att kunna skaffa oss en bild över själva händelseförloppet och eventuella motiv, säger Filip Annas.

Viktor Kämpe, 16 år och andraårselev på skolan väntade utanför på en kompis som var kvar inne i skolan.

– Vi kom hit vid 10-tiden och såg att det var avspärrat och visste inte riktigt vad som hänt. En kompis hade skrivit till mig att någon haft kniv på sig i skolan, säger han.

Han säger att känslorna efter händelsen är blandade.

– En sida är man rädd, å andra sidan är man irriterad, förbannad över att något sådant här kan ha hänt. Det är svårt att förhindra en sådan här sak. Det enda som skulle kunna förhindra det är ju om man hade metalldetektorer men det går inte, alla skolor kan inte ha sådant för att det kan hända någonting, säger han.

Viktor Kämpe, 16 år och andraårselev på skolan väntar tillsammans med Claude Ndayisenga, 17 år, utanför skolan på en vän som är kvar där inne.
Viktor Kämpe, 16 år och andraårselev på skolan väntar tillsammans med Claude Ndayisenga, 17 år, utanför skolan på en vän som är kvar där inne. Foto: Anders Hansson

– Det är helt sjukt att det har hänt, säger Claude Ndayisenga, som också läser andra året på skolan.

Kristianstads kommun har aktiverat sin så kallade Posum-grupp, som sätts in när psykiskt och socialt omhändertagande behövs i en krissituation.. Eftersom skolan drivs av en fristående huvudman är det inte kommunen som sköter krishanteringen på plats.

– I första hand aktiveras krisgruppen på skolan men om man behöver ytterligare åtgärder så kan posom aktiveras. Vi aktiverar den för att kunna bistå men frågan är vad agerandet blir från vår sida. Vi vet ännu inte mer, säger Ulrica Capion, kommunikationsansvarig vid Barn- och utbildningsförvaltningen i Kristianstads kommun.

Malin Månsson är teamledare för kommunens fältgrupp som är på plats som stöd.
Malin Månsson är teamledare för kommunens fältgrupp som är på plats som stöd. Foto: Anders Hansson

Utanför skolan finns kommunens fältgrupp på plats som stöd för barn, ungdomar och föräldrar som behöver prata. Malin Månsson är teamledare och har mött några elever som blev vittnen till knivdådet och var väldigt skärrade.

– Vi ska bidra med att kunna samtala med ungdomar och informera om var man kan vända sig om det kanske kommer upp saker senare, att det finns stöd och hjälp att få, säger hon.

Statsminister Magdalena Andersson (s) kommenterar knivdådet på sin Facebooksida. Där skriver hon att hennes tankar går till de drabbade och deras anhöriga samt skolans elever och personal.

”Uppgifterna om de allvarliga händelserna på en gymnasieskola i Kristianstad fyller mig med bestörtning och ilska”, skriver Andersson och fortsätter:

”Omständigheterna är ännu inte helt klarlagda men för mig och hela regeringen råder det inget tvivel om att svensk skola ska vara en trygg plats för alla som vistas där. Jag vill avslutningsvis rikta ett varmt tack till polis, sjukvård och övriga aktörer för deras insatser”.

Ämnen i artikeln

Skåne
Kristianstad
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt