Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-26 17:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/tva-tonaringar-begars-haktade-efter-fyndet-vid-centralen/

SVERIGE

Två tonåringar häktade efter fyndet vid Centralen

Det var i tisdags som ett misstänkt farligt föremål hittades i närheten av Stockholms centralstation.
Det var i tisdags som ett misstänkt farligt föremål hittades i närheten av Stockholms centralstation. Foto: Magnus Hallgren

Två tonåringar har häktats misstänkta för förberedelse till mord efter händelsen vid Centralstationen i Stockholm i tisdags. Den ena tonåringen är dessutom misstänkt för grovt vapenbrott.

Kammaråklagare Daniel Suneson har på fredagen lämnat in en häktningsframställan till Stockholms tingsrätt. Strax före lunch meddelade tingsrätten att den ena tonåringen på sannolika skäl häktas misstänkt för förberedelse till mord och grovt vapenbrott efter händelsen på T-Centralen i Stockholm i tisdags kväll.

Förhandlingen hölls bakom stängda dörrar på grund av den misstänktes ålder.

Tonåringen häktas med restriktioner, något rätten framför allt motiverade med den misstänkta brottslighetens allvar. Åtal ska vara väckt senast den 27 maj.

Senare på eftermiddagen meddelades att ytterligare en tonåring häktats i samma ärende, denne misstänks enbart för förberedelse till mord.

Åklagarmyndigheten skriver i ett pressmeddelande att utredningen kommer att fortsätta med hög prioritet eftersom de misstänkta är ungdomar.

Det var vid 19.30-tiden på tisdagskvällen som ett larm om ett misstänkt farligt föremål inkom. Stora delar av området kring Centralstationen spärrades av och påverkade flera på- och avfarter kring Centralbron. Efter en undersökning av bombskyddet meddelades det strax efter midnatt att föremålet inte längre bedömdes som farligt.

Polisen har inte velat precisera vad det för ett slags föremål.

– Inget tyder på att det föremål som påträffades skulle användas där och då, det var avsett att användas vid ett annat tillfälle, har polisens presstalesperson Daniel Wikdahl sagt tidigare.

Läs mer: Tre tonåringar anhållna efter fynd av misstänkt föremål vid Centralen

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt