Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 18:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/tva-unga-man-haktade-efter-skjutning-i-biskopsgarden/

Sverige

Två unga män häktade efter skjutning i Biskopsgården

De två män i 25-årsåldern som greps och anhölls i helgen, misstänkta för mordförsök efter en skjutning på lördagskvällen i Göteborgsstadsdelen Biskopsgården, häktades på onsdagen. Båda är på sannolika skäl misstänkta för mordförsök och grovt vapenbrott, den högre misstankegraden.

– Jag kan bekräfta att båda de anhållna männen på min framställan har häktats, på sannolika skäl misstänkta för mordförsök och grovt vapenbrott. Handlingarna har bäring på skottlossningen i södra delen av Biskopsgården i lördags, säger åklagare Magnus Natt och Dag till DN.

Det var vid 20.15-tiden på lördagen som polisen larmades om skottlossningen mot tre personer, två män och en kvinna, som satt på en parkbänk i Biskopsgården på Hisingen. Vittnen har berättat för polisen att de observerat två personer som från den moped de färdades med avlossade ett flertal skott mot de tre på bänken.

Magnus Natt och Dag ser händelsen som ingående i en konflikt mellan två kriminella gäng i Biskopsgården, knutna till stadsdelens södra respektive norra del. Han säger att polisens utredare pekar på olika möjliga kopplingar mellan de mopedburna angriparna och de tre som besköts.

– Svårt att se skjutningen som en enskild händelse, troligen är den en i en rad i den pågående allmänna konflikten mellan gängen. Det är inte säkert att alla tre på bänken var måltavlor.

Tills vidare har inget vapenbeslag gjorts i ärendet.

– Utredningsläget är i nuläget lite komplicerat, men vi fortsätter ansträngningarna att hitta ett vapen. Vi har ännu inte mycket av teknisk bevisning, däremot väldigt många vittnesuppgifter. Klart är dock att en skjutning skett, bland annat visar spår på platsen det, säger Magnus Natt och Dag.

Åklagaren beskriver gripandet som resultatet av en snabb och effektiv insats av polisen. De båda männen var frihetsberövade innan lördagen övergick i söndag.

– De båda nu häktade påträffades visserligen på en annan plats än brottsplatsen, men under för dem besvärande förhållanden, säger Natt och Dag, utan att nämna något mer i detaljväg.

– Att det hade gått ganska kort tid mellan skjutningen och gripandet ger ett tidsmässigt samband. Lägg till det mängden av upplysningar som boende i området gett oss – många har sett förloppet.

Magnus Natt och Dag säger att alla inblandade, både angriparna och de beskjutna, har ”förhörts initialt”, utan att gå in på vad det gett.

– Kompletterande förhör med dem följer.

Åklagaren har nu fram till den 30 september på sig att föra utredningen framåt.

– Då får jag ta ställning till en eventuell begäran om förlängning av häktningen.

De misstänkta nekar båda till brott, de säger sig inte ha något med dådet att göra.

Läs mer:

Efter helgens mordförsök – ny gängkonflikt sjuder på Hisingen

Ämnen i artikeln

Gängvåld
Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt