Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-26 22:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/tvarvandningen-darfor-fick-waldorfskolan-solvik-vara-kvar/

6 min 15 sek. Han slog larm om Solvikskolan i Järna – förgäves.
SVERIGE

Tvärvändningen: Därför fick Waldorfskolan Solvik vara kvar

Eleverna mobbades och fick inte den undervisning de hade rätt till. Efter en uppmärksammad tv-dokumentär har Waldorfskolan Solvik bett om ursäkt. DN kan nu avslöja att missförhållanden var kända redan från start och att kommunen försökte stoppa skolan – men tvärvände.

Hur kunde en skola som inte ens liknade en skola få fortsätta?

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis hela sommaren!

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Vi kunde inte ladda Klarna. Var god försök senare.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.

Bild 1 av 9 Efter den uppmärksammade SVT-dokumentären där tidigare elever vittnar om mobbning och bristande undervisning ska Solvikskolans ledning tillsätta en utredning.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 2 av 9 ”Man byggde hus som såg ut som från Tolkiens värld. Men husens utseende är inte viktigt. Det är hur man tar hand om barnen och hur undervisningen sker”, säger Carl-Gustav Sidenqvist, en av tre grundskolelärare som under tre år på åttiotalet bedrev insyn på skolan.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 3 av 9 Solvikskolan i Järna.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 4 av 9 ”Det är jättesorgligt. Förskräckligt. Jag hoppas de (eleverna) fått möjligheten och kraften att läsa på Komvux och ta igen allt de missat”, säger Carl-Gustav Sidenqvist.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 5 av 9 Solvikskolan i Järna.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 6 av 9 Griffeltavla på Solvikskolan.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 7 av 9 Musikinstrumenten har fortfarande en tydlig plats i klassrummet.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 8 av 9 Skolchef Peter Friemann lyssnar på styrelseledamoten Agne Fredricson.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 9 av 9 Skolchef Peter Friemann har efter dokumentären tillsatt en utredning för att gå till botten med bristerna på skolan.
Foto: Lars Lindqvist