Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-25 01:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/ud-forlanger-avradan-for-icke-nodvandiga-resor/

Sverige

UD förlänger avrådan för icke nödvändiga resor

16:53. Utrikesminister Anne Linde håller pressträff.

UD förlänger avrådan för icke nödvändiga resor till länder utanför EU till den 15 april.

– Det innebär att det täcker både kommande sportlov och påskhelgen, säger utrikesminister Ann Linde (S) på en pressträff.

Regeringens bedömning är att det osäkra läget i världen består de kommande månaderna

– Vi räknar inte med att man ska kunna genomföra påskresor globalt. Vi kommer sedan att se om man behöver förlänga det. Nu vill vi ge ett tydligt besked – räkna inte med att kunna genomföra påskresor globalt, säger Ann Linde.

Besök och semester räknas som icke nödvändiga resor. Det innebär att de flesta reseförsäkringar inte gäller om sådana resor ändå görs.

Även vid resor som anses nödvändiga, arbetsresor och annat, måste man ta hänsyn till att omständigheterna kan förändras snabb

– Vi gör bedömningen att införande av restriktioner, utegångsförbud och karantänsbestämmelser kan ske mycket fort. Vi uppmanar alla människor att informera sig om lokala omständigheter och se till att ha en plan för hemresan.

Enligt Ann Linde är det svårt att veta när avrådan från icke nödvändiga resor till resten av världen kommer att kunna hävas. Utrikesministern påpekar att det inte heller är riskfritt att resa inom EU.

– Läget nu är att man inte ska resa. Men vi bedömer att man kan ta sig hem från EU. Man kommer inte att få någon hjälp från UD om man fastnar. Man ska verkligen tänka efter – är det här nödvändigt?

Sverige har också inreseförbud från Storbritannien, Norge och Danmark fram till den 14 februari. Här är syftet att minska spridningen av den brittiska virusvarianten.

Utrikesminister Ann Linde (S).
Utrikesminister Ann Linde (S). Foto: Marko Säävälä/TT

Även för resor som anses nödvändiga, arbetsresor och annat, måste man ta hänsyn till att omständigheterna kan förändras snabbt.

– Vi uppmanar alla människor att informera sig om lokala omständigheter och se till att man har en plan för hemresan.

Enligt Ann Linde är det inte heller på något sätt riskfritt att resa inom EU.

– Läget nu är att man inte ska resa. Men vi bedömer att man kan ta sig hem från EU. Man kommer inte att få någon hjälp från UD om man fastnar. Man ska verkligen tänka efter, är det här nödvändigt.

Nu gäller alltså avrådan från resor till Storbritannien, Norge, och länder utanför EU, samt inreseförbud från Norge och Danmark.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt