Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-02 22:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/uggla-omhandertogs-av-polis-efter-krock-med-sparvagn/

Sverige

Uggla omhändertogs av polis efter krock med spårvagn

En uggla fick tillbringa natten på polisstation sedan den kolliderat med en spårvagn.
En uggla fick tillbringa natten på polisstation sedan den kolliderat med en spårvagn. Foto: Polisen

En omskakad uggla omhändertogs av polis sedan den kolliderat med en spårvagn i Göteborg på torsdagskvällen. Ugglan fick tillbringa natten på polisstationen, men hämtades på morgonen av djurambulans och var så allvarligt skadad att dess liv inte gick att rädda.

Det var handskarna på för vad som knappast var kvällens enklaste uppdrag när en polispatrull i nordöstra Göteborg svarade på ett larm klockan 23.24 på torsdagskvällen.

Noteringen i polisrapporten tillhör det ovanliga: ”Spårvagn kör på uggla. Ugglan lider.”

Att ta hand om skadade ugglor är inget man lär sig på polisutbildningen, men sedan fågeln och spårvagnen kolliderat vid Rymdtorget i stadsdelen Bergsjön hade den förstnämnda krupit in i en buske för att gömma sig.

– Den bits och är ganska ilsken. Det är lite omständligt att få den med sig, säger Christer Fuxborg, presstalesperson vid polisregion Väst.

Men med till polisstationen skulle ugglan. Polisen misstänkte nämligen att den kunde tillhöra någon av de arter som omfattas av reglerna för statens vilt och som anses särskilt skyddsvärda.

Utifrån polisens fotografi kan Didrik Vonhoenacker, jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet, dock snabbt artbestämma fågeln, som visar sig vara en kattuggla.

– Den räknas inte till statens vilt, men det var jättebra att polisen tog hand om den. I Göteborg har ni ju Fågelcentralen som tar hand om skadade fåglar. Det är ett bra tips till allmänheten, att hittar man en skadad fågel kan man ringa en viltrehabiliterare, säger han.

Krockar med spårvagnar tillhör inte för arten typiska beteenden, men enligt Didrik Vanhoenacker är det vanligt att kattugglor lever även i stora städer.

– De gillar ihåliga träd och det finns säkert någon som bor i någon park till och med, säger han.

På torsdagskvällen svävade polisen i ovisshet gällande ugglans hälsa och efter att ha tillbringat natten på en presenning på polisstationen hämtades fågeln med djurambulans. Dessvärre gick ugglans liv inte att rädda.

– Den fick tyvärr somna in så fort den kom in till oss, säger Sebastian Ek, viltrehabiliterare på Fågelcentralen i Kungälv till TT.

Skadorna var så omfattande att det inte fanns hopp att kunna rehabilitera fågeln.

– Den var skadad på flera ställen, bland annat en krossad armbågsled i en vinge.

Läs DN:s nyheter från Göteborg.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt