Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-24 10:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/ukrainska-krigsflyktingar-tar-plats-i-prideparaden/

SVERIGE

Ukrainska krigsflyktingar tar plats i prideparaden

Videon är 1 min 56 sek lång. Sedan Rysslands invasion av Ukraina har landets HBTQI-community tvingats fokusera på fysisk överlevnad snarare än mänskliga rättigheter. Men en positiv sak har kriget fört med sig. Presidenten har nyligen gått ut med att han är positiv till att homosexuella ska få ingå partnerskap.

När pride-paraden genomförs i Stockholm på lördag är ekipaget från Kiev långt fram i tåget. De vill uppmärksamma kriget och samtidigt uttrycka hopp om nya rättigheter. Ukrainas president Zelenskyj har i dagarna gått ut med att han är positiv till att homosexuella ska få ingå partnerskap.

Enligt Olena Velychko från Nordic Ukraine Forum är attitydskiftet en direkt konsekvens av kriget.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis till lucia.

Alla artiklar gratis fram till 13 december, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

  • DN.Prio

    Dagligt nyhetsbrev med handplockad läsning

  • DN.se

    Obegränsad tillgång till alla artiklar på DN.se

  • e-DN

    Tidningen i digital version (Ingår första 30 dagarna)

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.