Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-29 19:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/ulf-kristersson-forst-ut-hos-talmannen-vi-forhandlar/

SVENSK POLITIK

Ulf Kristersson får sonderingsuppdrag att bilda regering

1 min 55 sek. Efter att talmannen Andreas Norlén på måndagen träffat sju av riksdagens partiers ledare gav han M-ledaren Ulf Kristersson i uppdrag att sondera inför att bilda en regering.

Talmannen har gett M-ledaren Ulf Kristersson sonderingsuppdraget att försöka bilda en ny regering. Både Liberalerna och Sverigedemokraterna vill ha ministerposter.

– Man är förhoppningsfull om att kunna nå ett resultat, säger talmannen Andreas Norlén.

VAL 22

Efter att talmannen på måndagen träffat sju av riksdagens partiers ledare gav han M-ledaren Ulf Kristersson i uppdrag att sondera inför att bilda en regering. I år skippade talmannen fikat och bjöd i stället på egenodlade tomater.

Talman Andreas Norlén har träffat sju av riksdagens partiledare under måndagen.
Foto: Magnus Hallgren

När Ulf Kristersson möter pressen på måndagsförmiddagen, efter att inte setts till sedan valdagen, säger han att hans mål är tydligt:

– Jag vill bilda en regering för alla svenskar. Vi vill bilda en regering som samlar och inte splittrar, som enar och inte delar.

Ulf Kristersson vill inte närmare gå in på vilka partier som ska ingå i en sådan regering. Men Liberalerna och Sverigedemokraternas partiledare är väldigt tydliga.

– Sverige skulle må bäst av en majoritetsregering, säger Jimmie Åkesson (SD) vid en pressträff.

Johan Pehrson (L) tycker att hans parti har en naturlig plats i regeringen – men står fast vid kravet om att SD inte ska ingå i en sådan.

– Ideologiskt är det klart att vi har helt olika bakgrund. Målet är att det här ska fungera hela mandatperioden, det är därför det är viktigare att det blir rätt än att det går fort och blir fel.

Johan Pehrson (L) tycker att hans parti har en naturlig plats i regeringen, men vill inte ingå i en regering tillsammans med Sverigedemokraterna.
Foto: Magnus Hallgren

Så visst finns det knutar att lösa upp innan en ny regering kan tillträda. Men alla fyra partier i Ulf Kristerssons konstellation verkar eniga om att förhandlingarna ”går bra”, även om ingen vill berätta detaljer om vad de innehåller.

– De täcker allt kring det politiska innehållet för en ny regering. Att de täcker de parlamentariska samarbetsformerna och täcker alla positioner i riskdagen som avgörs i en särskild ordning men är del av samlade förhandlingar. Det är väldigt omfattande förhandlingar och ingenting är klart förrän allt är klart, säger Kristersson.

SD, som vuxit till Sveriges andra största parti, har gjort klart att de kräver inflytande, inte minst i sakfrågor, för att släppa fram Kristersson som statsminister. Jimmie Åkesson säger att han är beredd att låta förhandlingarna ta tid, och att det viktigaste är att ta tillvara sina väljares intressen.

– Jag upplever inte att vi har bråttom. I bästa fall går det snabbt. Men ofta om man vill göra något perfekt så får man ge det tid, säger han.

Ebba Bush (KD) på väg till pressträff efter sitt möte med talmannen.
Foto: Magnus Hallgren

Ebba Busch (KD) är efter sitt möte med talmannen tydlig med att Sverige kommer att få en ny riktning under de kommande fyra åren.

– Jag ser fram emot att visa att den tillträdande regeringen som vi önskar bilda kommer att vara en regering som ser till hela Sveriges bästa och alla svenskars bästa, säger hon vid en pressträff.

M och KD har båda gått till val på en regering som består av de båda, men i nuläget vill inte Ebba Busch gå in på vilka specifika ministerposter KD kan få i en möjlig regering.

– Man ska inte sälja skinnet innan björnen är skjuten, säger KD-ledaren.

Centerns partiledare Annie Lööf har pratat om ”den breda mitten” under hela valrörelsen – även om hon valde Magdalena Andersson som sin statsministerkandidat.

Annie Lööf (C) har pratat om ”den breda mitten” under hela valrörelsen.
Foto: Thomas Karlsson

Efter samtalet med talmannen hoppas hon fortsatt på samarbete över blockgränsen. Men om Ulf Kristerssons regeringsunderlag bildar regering lovar hon att inta en ”konstruktiv roll i opposition”.

Nooshi Dadgostar kommer att rösta rött till Ulf Kristersson. Hon säger till DN att hans regeringsunderlag kan bli ”den mest högerinriktade regeringen vi kan få i Sverige”.

– Vi kommer att mobilisera ett starkt motstånd i opposition mot regeringens politik, säger hon.

Per Bolund ställer sig tveksam till huruvida Kristersson lyckas få ihop ett regeringsunderlag. I stället bör oppositionen vara beredd på att hitta en annan lösning, menar han.

– Jag tror det finns möjlighet att hitta en bred konstellation. Det har vi visat tillsammans med Socialdemokraterna att det går att samarbeta både med C och V, säger han.

Nooshi Dadgostar lovar att rösta rött till Ulf Kristersson.
Foto: Thomas Karlsson

För talmannen Andreas Norlén återstår ett talmansval på måndagen . Han vill inte sätta någon tidsfrist för Ulf Kristerssons sonderingsuppdrag, eftersom det riskerar att gå in på en ny talmans period. Samtidigt tror Norlén inte att sonderingsuppdraget kommer att vara avslutat i nästa vecka.

– Jag bedömer att det kommer ta längre tid än så, säger talmannen.

Huruvida han själv vill fortsätta med sitt uppdrag är han svävande kring.

Har du några råd till en ny talman?

– Jag tror att det kommer bli en viktig fråga att komma fram till tidsgränser och ramar för regeringsbildningen, så den både drivs framåt samtidigt som den inte blir för forcerad.

Ämnen i artikeln

Val 2022
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt