Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-04 20:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/ulf-kristersson-pressades-om-adoptionerna-i-riksdagen/

SVERIGE

Ulf Kristersson pressades om adoptionerna i riksdagen

Ulf Kristersson fick under sin tid som ordförande för Adoptionscentrum information om att barn hade stulits och sålts till barnlösa i Kina.
Foto: Magnus Hallgren

Under sin tid som ordförande för världens näst största adoptionsförening Adoptionscentrum fick Ulf Kristersson larm om oegentligheter i både Kina och Chile.

– Varför agerade statsministern inte på det han visste där och då? sa Lena Hallengren (S) under statsministerns frågestund i riksdagen.

I måndags avslöjade DN att Ulf Kristersson, under sin tid som ordförande för Adoptionscentrum, fick information om att barn hade stulits och sålts till barnlösa i Kina. Enligt organisationen Research China förmedlade föreningen adoptioner från minst elva barnhem där det förekom förfalskade dokument och barnhandel.

Under statsministerns frågestund i riksdagen fick Ulf Kristersson flera frågor om saken.

Tidigare socialminister Lena Hallengren (S), som numera är gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen, undrade varför statsministern – där och då – inte agerade, trots varningar om att det förekom handel med barn.

Ulf Kristersson svarade att han vill se en ”total öppenhet” i frågan och att varje larmsignal ska tas på allvar.

– Vi arbetar alltså med länder som rätt ofta har relativt komplicerade situationer inrikes. Det är alldeles uppenbart att de allra flesta länder som har svenskt välstånd, och som har normal demokrati, de behöver över huvud taget inte ha några barnhem – än mindre internationell adoption. Man ska också vara ödmjuk inför den situation som de barn har i de länder där det förekommer. Men det kan aldrig vara en ursäkt för att se mellan fingrarna. Alltså landar jag på samma slutsats som du gjorde som socialminister: total transparens, undersök sakerna. En ny vitbok kan ge skäl att undersöka om Sverige ska ändra lagstiftningen.

Statsminister Ulf Kristersson fick svara på frågor om adoptioner i riksdagen under torsdagen.
Foto: Pontus Lundahl / TT

År 2003 föreslog en statlig utredning en rad skärpningar i regelverket kring internationella adoptioner. I ett remissvar och på DN Debatt skrev Ulf Kristersson att lagförslagen skulle stoppa adoptionerna från Kina och andra stora ursprungsländer.

Trots att svenska myndigheter rapporterade om osäkerheter kring barnens bakgrund, och larm om oegentligheter fördubblades antalet adoptioner från Kina under Kristerssons ordförandeskap.

I riksdagen påminde Lena Hallengren Ulf Kristersson om att tidiga varningssignaler inte saknades.

– Jag undrar ändå om inte statsministern känner att han hade kunnat vidta fler åtgärder utifrån den kunskap han då hade?

Ulf Kristersson uppgav att det hände, ”några gånger” under de år han var ordförande för Adoptionscentrum i början av 2000-talet, att det kom signaler om att någonting hade varit fel någonstans. Han tog Chile som exempel. Där pågår just nu en omfattande brottsutredning om illegala adoptioner.

– Vi tittade om det fanns något i våra system, i våra kontakter, som antydde att vi hade gjort något fel. Det fanns det inte då.

– Men ytterst är detta inte en fråga för en enskild ideell organisation. Fanns det skäl för Sverige att avsluta adoptionssamarbetet då är det ju myndigheten som måste fatta ett sådant beslut. Hade myndigheten gjort det, då hade allt samarbete avslutats omedelbart.

Ämnen i artikeln

Adoption
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt