Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-26 16:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/ungdomsforbund-kritiska-maktmissbruk-av-pandemilagen/

SVENSK POLITIK

Ungdomsförbund kritiska: ”Maktmissbruk av pandemilagen”

Moderata ungdomsförbundets ordförande Matilda Ekeblad.
Moderata ungdomsförbundets ordförande Matilda Ekeblad. Foto: Thomas Karlsson

Muf:s ordförande Matilda Ekeblad kallar regeringens användning av pandemilagen för ”maktmissbruk” och vill att hennes moderparti agerar.

– Tråkigt att mitt parti verkar sitta i baksätet i de här frågorna, säger hon.

Även andra borgerliga ungdomsförbund är kritiska mot restriktionerna och ställer sig bakom Liberalernas utspel om att slopa pandemilagen.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni meddelade på tisdagen att hennes parti kommer att rösta nej till en förlängning av pandemilagen, som ger regeringen utökade befogenheter att införa mer långtgående restriktioner. Nyamko Sabuni backas upp av flera borgerliga ungdomsförbund.

Moderata ungdomsförbundets ordförande Matilda Ekeblad tycker att det är ett bra initiativ.

– Det var väldigt välkommet. Jag är glad att Liberalerna gör det, men tråkigt att mitt parti verkar sitta i baksätet i de här frågorna. Jag puffar på för att de ska agera. Vi måste stå upp för människors liv och frihet, om vi fortsätter så här varje vinter vet jag inte vilken framtid vi unga har, säger hon.

Matilda Ekeblad kallar användningen av pandemilagen för ”maktmissbruk”.

– Just nu är det maktmissbruk av pandemilagen när statsministern påpekar att säsongsinfluensan och vinterkräksjukan belastar vården och anger det som en del av förklaringen till att man skärper restriktionerna.

Nike Örbrink, förbundsordförande för Kristdemokratiska ungdomsförbundet.
Nike Örbrink, förbundsordförande för Kristdemokratiska ungdomsförbundet. Foto: Thomas Karlsson

Kristdemokratiska ungdomsförbundets ledare Nike Örbrink är huvudsakligen kritisk till att restriktionerna meddelas med så kort varsel, att regeringen förväntar sig att krögare och kulturarbetare snabbt ska kunna ställa om sina verksamheter. Samtidigt är hon kritisk mot egna moderpartiet.

– Jag kan bli ganska arg över att Kristdemokraterna inte tydligt ifrågasätter regeringens hantering av pandemilagen. Det har varit väldigt tyst från Kristdemokraterna och de borgerliga partierna i den här frågan. Jag förväntar mig att Kristdemokraterna sätter större press på regeringen nu när pandemilagen löper ut.

Nike Örbrink tycker att pandemilagen, nu när en större del av befolkningen är vaccinerad, ska slopas helt eller i alla fall omformuleras.

– Det kanske behövs fortsatta restriktioner i någon utsträckning för att inte belasta sjukvården, men jag ser hellre att de riktas mot ovaccinerade.

Réka Tolnai, ledare för Centerpartiets ungdomsförbund.
Réka Tolnai, ledare för Centerpartiets ungdomsförbund. Foto: Thomas Karlsson

Réka Tolnai, ledare för Centerpartiets ungdomsförbund, anser att det finns både för- och nackdelar med pandemilagen. Hennes förbund har ännu inte tagit ställning till om de vill slopa den, men hon menar att delar av den kan ifrågasättas.

”Regeringen har i går (läs måndag) visat hur lite respekt de har för de grundläggande mänskliga rättigheterna då de så enkelt väljer att begränsa dem, på ett sätt som inte står i proportion till rådande smittspridning. Det är en oacceptabel hantering”, skriver hon i ett sms till DN.

Fria Moderata Studentförbundet, ett förbund av liberala och konservativa studentföreningar vid universitet och högskolor, kommer inte att följa regeringens nya restriktioner. Deras möten förblir öppna för alla som vill även om det innebär att gränsen om 20 personer passeras, menar ordföranden John Norell som tycker att pandemilagen aldrig borde ha införts. Han anser att den utgör en stor förflyttning av makten från riksdag till regering och inskränker medborgarnas fri- och rättigheter.

– Vi har haft de här restriktionerna tidigare, men inte utvärderat hur effektiva de är. Jag har inte fått se eller höra goda argument för vad effekten är av att begränsa krogars och restaurangers öppettider till klockan elva, säger han.

John Norell, ordförande för Fria Moderata Studentförbundet.
John Norell, ordförande för Fria Moderata Studentförbundet.

John Norell menar att många antingen är vaccinerade eller har ett naturligt skydd efter genomgången infektion. Han uppmanar alla att vaccinera sig, men vill samtidigt slopa vaccinpassen.

– Staten har inte rätt att tvinga människor till medicinska ingrepp, vilket det här är. Det är upp till varje människa att bestämma över sin egen kropp. Att använda påtryckningsmedel och skapa andra sortens medborgare genom krav på vaccinpass är inte rimligt.

Grön Ungdom tycker att pandemilagen ska finnas kvar tills man säkert kan blåsa faran över, men anser samtidigt att restriktionerna går för långt.

”Smittspridningen är allvarlig, men med relativt få allvarliga covidfall ser inte vi att den här typen av åtgärder är rimliga. Framför allt är det tydligt att vårdens kapacitet måste byggas ut rejält och för lång tid framåt. Det kan inte vara bristande kapacitet i vården som får avgöra vårt samhälles frihet, utan samhällets vårdbehov som avgör vårdens kapacitet”, skriver språkröret David Ling i ett mejl.

Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund har ingen större kritik mot restriktionerna, men anser att regeringen för lätt låter regionerna slippa undan ansvar för den ansträngda situationen i vården.

”SSU anser att det är regionerna, främst de moderatstyrda som bara vill privatisera, som bär ansvar för att belastningen på vården blir så allvarlig nu när smittspridningen tagit fart att fler restriktioner krävs. Regeringen har tillskjutit omfattande resurser, använd de och förbättra villkoren för de som jobbar inom vården”, skriver SSU:s kommunikationschef Youbert Aziz i ett mejl.

DN har sökt de andra riksdagspartiernas ungdomsförbund för en kommentar.

Läs mer:

SD KU-anmäler Magdalena Andersson om restriktionerna

Nästan lika mycket smitta bland vaccinerade som ovaccinerade

Sabuni: L ska rösta nej till att förlänga pandemilagen

Ämnen i artikeln

SSU
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt