Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.
Stödet från Försvaret: Ambulans kan köras ombord på Herculesplan
I ambulansen som transporteras på ett Herculesflygplan kommer intensivvårdspatienter kunna transporteras tillsammans med narkosläkare och narkossjuksköterska.
Foto: Astrid Amtén Skage/Försvarsmakten
Sveriges sjukvård går på knäna i den segdragna coronapandemin och Sveriges regioner kommer nu få ett ovanligt stöd från Försvarsmakten.
Från och och nästa vecka kommer ambulans, lastad med en intensivvårdspatient och ansvarig narkosläkare och narkossjuksköterska, kunna transporteras ombord på Försvarsmaktens transportflygplan TP 84 Hercules till ett sjukhus för vidare vård.
– Det blir en obruten vårdkedja, säger Louise Levin som är kommunikationschef på Flygvapnet.
Aldrig förr har Försvarets TP 84 Hercules stått i beredskap för omfördelningstransporter av iva-patienter mellan regioner i ett nationellt krisläge.
– Mig veterligen har det aldrig hänt förut i Sverige, säger Karl Chevalley.
Karl Chevalley, beredskapsöverläkare inom Västra Götalandsregionen.
Foto: Tomas Ohlsson
Det corona-relaterade samarbetet mellan Sveriges kommuner och regioner, SKR, och Försvarsmakten tog form i april förra året. Då bistod Försvarsmakten med tre helikoptrar för att kunna hjälpa till med transporter av svårt sjuka covidpatienter med syftet att omfördela trycket på landets intensivvårdsavdelningar. Arbetet samordnades mellan Västra Götalandsregionen, region Norrbotten och region Uppsala, som också hade det medicinska ansvaret ombord respektive helikopter.
– Vårt samarbete fungerade väldigt bra i våras, säger Karl Chevalley.
Under sommaren mattades behovet av och stödet sattes på paus, men övningarna mellan vissa regioner och Försvarsmakten fortsatte under sommaren.
Varje region kommer stå för det medicinska ansvaret, och Försvarsmakten stå för själva transporten.
Foto: Astrid Amtén Skage/Försvarsmakten
När 2021 tar sin början är det dystert tydligt att kurvorna över inlagda covidpatienter inte börjar plana ut, utan tvärtom stiger uppåt. Den 17 december skickades en hemställan till Socialstyrelsen från SKR om att få stöd från Försvarsmakten, och den 11 januari kommer stödet att återinrättas. Tre helikoptrar, som i våras, men också – ett plan.
– Herculesplanet kommer bli aktuellt vid exempelvis längre transportsträckor, eller där vädret ställer till det för vanlig helikopterflygning, säger Karl Chevalley som förutom beredskapsöverläkare även är intensivvårdsöverläkare för ambulanshelikoptern i VGR.
Ansvarig för den medicinska transporten ombord är narkosläkare som arbetar tillsammans med narkossjuksköterska. Försvarsmakten ansvarar för transporten.
– Det är också viktigt för framtida katastrofberedskaper att kunna använda totalförsvarets samlade resurser, säger han.
Hjälpen från Försvarsmakten är planerad att pågå under sex månader. Vilka regioner som kommer stå för den samordnande funktionen kan Försvarsmakten ännu inte meddela.