Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-06 20:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/universitetet-gor-om-rekryteringsprocess-efter-rektorsbrak/

SVERIGE

Universitetet gör om rekryteringsprocess efter rektorsbråk

Valet av ny rektor har skapat konflikter på Göteborgs universitet.
Foto: Tomas Ohlsson

På fredagen väljer styrelsen för Göteborgs universitet ny rektor, efter en uppslitande konflikt på lärosätet.

Den hårda kritiken mot hur rekryteringen gått till får styrelseordföranden att lova en översyn av rutinerna.

Det blir med största säkerhet Malin Broberg som tar över som rektor för Göteborgs universitet. Och det är inte hon som är problemet i den här historien. Tvärtom har den 51-åriga dekanen vid samhällsvetenskapliga fakulteten fått sina kollegors stöd, när de – via den så kallade hörandeförsamlingen – fick ta ställning till kandidaterna.

Det som väckt kritik är att det bara var två kandidater kvar vid det laget.

Av 50 nominerade till rektorsposten, var ett 20-tal seriöst intresserade, men styrelsen öppnade för insyn först när endast tre återstod. Och då hoppade en av dem av.

– Vi är ju bara en rådgivande församling, men vi är viktiga eftersom det är en speciell position att leda ett universitet. Man ska vara både myndighetschef och en akademisk förebild, säger Jenny Nyström, ordförande för hörandeförsamlingen.

Universitetens tradition av att ha ett kollegialt styre med stort medarbetarinflytande krockar delvis med nutida krav på integritet för den som söker ett nytt jobb. Och det är inte första gången höranderådet protesterar mot hur konflikten hanteras av universitets styrelse.

När nuvarande rektor tillsattes slutade det ungefär som nu. Fem kandidater offentliggjordes, men tre hoppade tidigt av, så bara två kunde frågas ut av medarbetarna. När en av dem också valde att lämna för ett annat uppdrag, tillsattes den enda som återstod – Eva Wiberg.

– Det fanns kritik även då, som också finns dokumenterad, säger Jenny Nyström.

DN har läst dokumenten och kritiken är svidande, särskilt kring valet av prorektor, där medarbetargruppen den gången bara fick träffa en enda kandidat.

”Denna hantering av prorektorsfrågan kan ses som en del i ett mönster av hot mot det kollegiala inflytandet. I praktiken innebär det att hörandeförsamlingens roll blir att godkänna beslut som redan är fattade.”

I skrivelsen står också att ledningen svänger sig med ”alternativa sanningar” och ”undergräver tilliten”.

Den här gången har höranderådet bestått av 70 forskar-, personal- och studentrepresentanter och tretton av dem skrev ett liknande protestbrev till ledningen med krav på större öppenhet, något Göteborgs-posten rapporterat om.

Peter Larsson, ordförande för Göteborgs Universitet, vill göra om rekryteringsprocessen inför framtida rektorstillsättningar.
Foto: Erik Simander

Nu säger universitetets styrelseordförande till DN att han vill gå de här kritikerna till mötes. Han var ledamot i styrelsen även vid det förra rektorsvalet och känner väl till kritiken från båda omgångarna.

– Jag har lagt ner väldigt mycket energi i detta och träffade hörandeförsamlingen i förra veckan. Deras erfarenheter kan man absolut ta med sig och vi är faktiskt överrens om att tillämpa vissa delar redan i valet av prorektor, som är igång nu, säger Peter Larsson.

Den viktigaste förändringen är att medarbetarna ska kopplas in betydligt tidigare i processen och det vill Peter Larsson ska bli rutin inför framtida rektorsval.

– Jag tror att man kan bedriva en aktiv och principiell dialog med rådet, utan att ge avkall på styrelsens ansvar och de sökandes integritet. Bara detta att samtidigt som rekryteringsarbetet sätter igång, tycker jag man bör utse hörandeförsamlingen.

När kom de in i det här fallet?

– Ja, vi hade egentligen gjort hela urvalsprocessen. Och det var det jag hörsammade när jag talade med hörandeförsamlingen. Nu ska jag tillsammans med några andra teckna ner och dokumentera de här erfarenheterna för framtida processer, säger ordföranden för universitetsstyrelsen i Göteborg, Peter Larsson.

DN har fått läsa det förslag till beslut som han och övriga styrelsen får på sitt bord kl 8.00 fredag morgon. Där står att styrelsen bör rekommendera regeringen att välja Malin Broberg till rektor för Göteborgs universitet. Förordnandet börjar gälla den 1 juli och sträcker sig sex år framåt.

Läs fler nyheter från Göteborg och Västsverige här.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Högskolan
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt