Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-29 19:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/uppdaterat-covidvaccin-pa-vag-att-godkannas/

SVERIGE

Uppdaterat covidvaccin på väg att godkännas

Nytt coronavaccin på väg.
Foto: Md Rafayat Haque Khan/TT

Ytterligare ett uppdaterat coronavaccin från Pfizer-Biontech är på väg att godkännas av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA. Vaccinet är utvecklat för att ge bättre skydd mot den omikronvariant som just nu är dominerande i Sverige, och som smittar lättare än tidigare varianter.

Omikronvarianten av coronaviruset har flera gånger ändrat karaktär. Vaccintillverkarna försöker hålla jämna steg och anpassa sig efter de nya förutsättningarna. När det gäller omikron har det också visat sig att skyddseffekten av vaccin avtar snabbt, enligt Läkemedelsverket.

Fös snart två veckor sedan godkände EMA två nya vacciner, ett från Moderna och ett från Pfizer-Biontech, som var framtagna för att förbättra skyddet mot omikronvarianten BA.1. Då var dock redan nya varianter av viruset dominerande i Sverige och resten av Europa. De första leveranserna av vaccinet kom till Sverige förra veckan.

Efter måndagens besked om kommande godkännande av Pfizer-Biontechs uppdaterade finns det snart ytterligare ett vaccin som kommer att ges parallellt med de andra uppdaterade vaccinerna samt av ursprungsvarianten.

Pfizer-Biontechs nya vaccin är bivalent. Det innehåller alltså två sorters vaccin. Hälften består av det ”gamla” vaccinet, som riktar sig mot ursprungsvarianten av det virus som orsakar covid-19, medan andra hälften består av det uppdaterade vaccinet, som riktar sig mot omikronvarianterna BA.4 och BA.5.

– Vacciner är av typen mRNA-vacciner och rekommenderas nu som påfyllnadsvaccin till personer från tolv års ålder, säger Charlotta Bergquist, vaccinsamordnare vid Läkemedelsverket.

Ytterligare varianter av omikronvarianten och därmed av uppdaterade vacciner är att vänta, enligt Charlotta Bergquist.

Det nya vaccinet ska nu formellt godkännas i EU-kommissionen innan det kan distribueras till medlemsländerna. Folkhälsomyndigheten uppskattar att Sverige kan komma att ta emot de första leveranserna i oktober.

Sedan slutet av augusti rekommenderar Folkhälsomyndigheten en femte vaccindos för personer över 65 år och för riskgrupper. Det är också möjligt för alla i åldersspannet 18-64 år att ta en fjärde dos.

Enligt Folkhälsomyndigheten kommer regionerna att börja med de vacciner som finns i lager, för att sedan växla över till de variantanpassade. Om man får det ”gamla” vaccinet är det troligt att man behöver fylla på igen med den uppdaterade dosen om några månader. Det finns i nuläget ingen möjlighet att själv välja variant av vaccin.

Biverkningar som observerats med de anpassade vaccinerna är jämförbara med de som noterats för de ursprungliga och är ofta milda och övergående.

Under kommande höst och vinter väntas smittspridningen av covid-19 öka, enligt Folkhälsomyndighetens scenario. Omikronvarianten BA.5, som nu är den vanligaste virusvarianten, sprids lättare än tidigare varianter.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt