Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-25 12:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/uppgifter-turkiets-tio-krav-for-svenskt-natomedlemskap/

SVENSK POLITIK

Uppgifter: Turkiets tio krav för svenskt Natomedlemskap

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Foto: Adem Altan/AFP

Den turkiska regeringen ska ha lagt fram tio krav för att släppa in Sverige och Finland i Nato, uppger regeringstrogna tidningen Yeni Şafak. Listan innehåller bland annat krav på att Sverige ska dela underrättelseuppgifter med Turkiet.

Enligt Yeni Şafak innehåller listan, som man uppger kommer från pågående förhandlingar länderna emellan, bland annat att krav på att Finland och Sverige ska stötta Turkiets kamp mot grupper som är terrorstämplade i landet. Det handlar om kurdiska PKK, IS och kommunistpartiet DHKP-C. På listan finns även  Gülenrörelsen som leds av sektledaren Fethullah Gülen, Erdogans mångårige partner och senare dödsfiende.

Turkiet kräver att Finland och Sverige ska förbjuda Gülenrörelsen och stänga ned webbsidor och nyhetsmedier kopplade till den.

Sverige och Finland uppmanas också att bryta all kontakt med PKK, frysa tillgångar kopplade till de i Turkiet terrorstämplade grupperna samt utlämna personer i Sverige och Finland som Turkiet anser är kopplade till terrorism. DHKP-C och PKK ska också förbjudas från att demonstrera öppet i Sverige och Finland.

Enligt Yeni Şafak vill turkiska regeringen att Sverige och Finland ska börja dela underrättelseuppgifter med Turkiet.

– Jag har svårt att kommentera det, jag har inte sett några sådana krav. Men allmänt sett kan jag säga att den underrättelseinformation vi har håller vi nära inpå oss. Det är inget vi delar med oss av till andra länder, utan att tänka igenom det väldigt väldigt noga. Det gäller även andra EU-länder och till och med nordiska länder, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till DN.

Varför är det så viktigt?

– Det kan ju röra sig om statshemligheter som kan skada enskilda individer och staten om de kommer ut.

Yeni Şafaks publicering innehåller flera krav som också återfinns i den kravlista den turkiska regeringen publicerade i slutet av maj, där man bland annat krävde utlämnanden av personer man anser är terrorister samt säkerhetsgarantier. Man krävde också att Sverige upphör vad man påstår är en finansiering av terrororganisationer. Efter Yeni Şafaks publicering har listan återpublicerats av en rad andra turkiska medier under onsdagen.

Halil Karaveli är forskare vid Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik. Han säger till DN att listan går längre och är mer detaljerad än de officiella krav Turkiet tidigare gått ut med.

– Så här detaljerat har jag inte sett kraven listas innan. Men jag skulle säga att listan stämmer. Den ger en detaljerad beskrivning av exakta konkreta turkiska krav som passar in på Turkiets önskan om att få påstådda terrorgruppmedlemmar utlämnade och stoppa gruppernas aktivitet samt att lyfta vapenembargot.

Halil Karaveli säger att Sverige inte kan uppfylla flera av kraven eftersom de skulle bryta mot rättstatens principer. Att Socialdemokraterna bekräftat sitt avtal med riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh innebär att Sverige först kommer att kunna gå vidare med sin Natoprocess när en ny regering tillträtt efter valet, menar han.

– Den nya regeringen kommer inte vara beroende av Kakabaveh och då är avtalet med henne borta. Men fram till valet är den här Natoansökan död, det kommer inte lösa sig fram till valet.

”Jag förstår att det finns ett intresse för våra kontakter med Turkiet, och jag förstår att det finns ett intresse att vi ska kommentera det vi hör sägas från Turkiet. Min uppgift är att lösa de frågor som finns och min bedömning är att det arbetet inte skulle underlättas av att jag kommenterar det som sagts från Turkiets sida, eller av att jag kommenterar en samtalsprocess som pågår men som inte har nått i hamn.”, skriver utrikesminister Ann Linde (S) i en kommentar till DN.

Läs mer: Turkiet slöt fred med PKK – och fördömer Sverige för samröre

Ämnen i artikeln

Turkiet
Nato
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt