Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-13 20:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/uppgifter-usa-avlyssnade-svenska-politiker-med-dansk-hjalp/

SVERIGE

Uppgifter: USA avlyssnade svenska politiker med dansk hjälp

Amerikanska NSA ska ha spionerat på svenska politiker, enligt en ny granskning.
Amerikanska NSA ska ha spionerat på svenska politiker, enligt en ny granskning. Foto: Brooks Kraft/Corbis

Med dansk hjälp har den amerikanska underrättelsetjänsten NSA spionerat på toppolitiker i Sverige. Det framkommer av en gemensam granskning av bland annat SVT Nyheter och Danmarks Radio.

Granskningen visar också att toppolitiker även utanför Norden ska ha avlyssnats, däribland tyska förbundskanslern Angela Merkel.

Uppgifterna är hämtade från den hemliga danska rapporten ”Dunhammer”, genomförd av den danska säkerhetstjänsten 2015, med syftet att ta reda på om NSA utnyttjat ett samarbete mellan Danmark och USA för att lyssna av de danska grannländerna.

Redan under förra året avslöjade Danmarks Radio med hjälp av SVT, att NSA tagit hjälp av den danska underrättelsetjänsten NE (Forsvarets Efterretningstjeneste), för att spionera på försvarskoncernen Saab.

Men spioneriet mot Sverige var mycket bredare än så, enligt nya uppgifter ur ”Dunhammer” som nu avslöjas av SVT i samarbete med en rad andra europeiska medier.

Utredningen, som kartlagt NSA:s övervakning under 2012 och 2014, visar att USA har avlyssnat flera svenska toppolitiker och tjänstemän, via fiberkablar som går mellan Sverige och Danmark. Det framgår än så länge inte hur många svenska politiker det handlar om och inte heller några namn, men enligt en av de nio oberoende källor som bekräftat uppgifterna, rör det sig om ”politiker inom områden som underrättelsetjänster normalt intresserar sig för”.

Enligt Danmarks Radio är det inte helt klarlagt huruvida den danska underrättelsetjänsten aktivt har hjälpt NSA i spioneriet, eller om NSA har missbrukat samarbetet med danska FE.

– Hur mycket försvarets underrättelsetjänst kände till, det kan vi inte säga ännu. Men det står klart att man har skrivit en intern rapport, där man dokumenterar detta och den rapporten blev läst av den dåvarande ledningen för försvarets underrättelsetjänst. Så från den tidpunkten och framåt har man känt till detta i ledningen, säger Niels Fastrup, undersökande reporter på DK, till SVT Agenda.

En annan fråga som ännu är obesvarad är hur mycket den danska staten kände till, och när.

Den danska försvarsministern Trine Bramsen (S) tog del av rapporten i augusti förra året, rapporterar SVT, några månader innan uppgifterna om spioneriet mot Saab gjordes offentligt. Efter det avslöjandet ska försvarsminister Peter Hultqvist ha kontaktat sin danska motsvarighet, men då inte fått någon information om uppgifterna om spioneriet mot svenska politiker.

Utrikesminister Ann Linde uppger i ett mejl till DN att hon har haft löpande kontakt med försvarsminister Peter Hultqvist i frågan, som hon menar har viktiga utrikespolitiska dimensioner.

”Regeringens första prioritet nu är att få klarhet i vad som inträffat”, skriver hon.

Granskningen visar vidare att toppolitiker även utanför Sverige har avlyssnats, däribland tyska förbundskanslern Angela Merkel.

Läs mer:

Saabs vd Micael Johansson: ”Spioneriet pågår hela tiden”

Ämnen i artikeln

Danmark
USA
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt