Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-24 14:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/uppsala-och-skane-vaccinerar-inte-utan-skriftlig-forsakringslosning/

Sverige

Uppsala och Skåne vaccinerar inte utan skriftlig försäkringslösning

Under onsdagen meddelade Lena Hallengren att ett lagförslag om att regeringen ska ansvara för eventuella biverkningar från vaccin ska presenteras för riksdagen inom kort.
Under onsdagen meddelade Lena Hallengren att ett lagförslag om att regeringen ska ansvara för eventuella biverkningar från vaccin ska presenteras för riksdagen inom kort. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Så länge regeringen dröjer med ett skriftligt beslut om ersättning för biverkningar av Modernas vaccin kommer varken Uppsala eller Skåne att dela ut några doser.

– Jag ser inte att vi kan vaccinera förrän det finns ett tydligt beslut om en försäkringslösning, säger regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler.

Den 6 januari godkände EU-kommissionen Modernas coronavaccin. Den första försändelsen med omkring 11.000 doser har anlänt i Sverige och kommer nu att fördelas mellan regionerna.

Men eftersom Moderna inte omfattas av den svenska läkemedelsförsäkringen har flera regioner uttryckt tveksamhet till att ge vaccinet innan en lösning om ersättning för eventuella biverkningar finns på plats.

I december lovade regeringen att ta ansvaret för att ersätta biverkningar från vaccinet. Ett formellt beslut har fortfarande inte fattats, men på onsdagen meddelade socialminister Lena Hallengren att ett lagförslag ska läggas på riksdagens bord så fort som möjligt. Oavsett när lagen klubbas i genom ska skyddet gälla från och med att vaccinationerna börjar.

Regeringen kommer också att ge i uppdrag till Kammarkollegiet att ta fram en försäkring som ska gälla tills dess att lagen finns på plats.

Men enligt Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i region Uppsala, är inte beskedet tillräckligt för att regionen ska börja vaccinera med doser från Moderna.

– Vi kommer inte använda det om det inte finns ett tydligt beslut om en lösning. När jag tecknar en försäkring vill jag ha ett skriftligt intyg på vad som gäller, inte bara löften på en presskonferens, säger han.

Trots att vaccinstudierna inte visat på några allvarliga biverkningar finns risken att det tycker upp enstaka fall när länder börjar vaccinera större grupper. Då måste en försäkringslösning vara klar, menar Mikael Köhler.

– I regionen kan vi leva med osäkerheten. Vi kan hantera ekonomiska risker. Men enskilda patienter kan inte leva med den osäkerheten. Utan försäkringslösning hänvisar man patienter till att söka skadestånd i domstol. Det kan bli krångligt, dyrt och besvärligt. Då överger man patienterna anser jag.

Regionen kommer ändå ta emot vaccinet och ha doserna i beredskap tills en lösning finns på plats, säger Mikael Köhler. Nästa vecka väntas mellan 200 och 400 doser levereras till regionen. Efter hand kommer antalet doser att skruvas upp.

– Varje dos behövs, men det rör sig inte om några jättevolymer. Därför är inte läget kritiskt än. Om lösningen dröjer skulle det inte innebära några förseningar i vaccinationsplaneringen just nu. Men på sikt blir det problem.

– Jag är övertygad om att regeringen gör vad man kan för att lösa det här, men försäkringsfrågor är svåra. En fullödig försäkringslösning kommer ta tid. Sen finns det säkert möjligheter att regeringen kan fatta beslut om någon form av garanti tills dess.

Region Skåne vill också se ett skriftligt besked från regeringen om hur ersättningen vid biverkningar ska betalas ut och vart patienter kan vända sig. Utan en sådan kan inte regionen börja vaccinera, enligt samordnare Maria Landgren.

Samtidigt uppfattar hon grundfrågan som löst i och med onsdagens besked och att bara ytterligare detaljer saknas från regeringen. Maria Landgren förutsätter allt är på plats tills början av nästa vecka när Skåne planerar att börja använda den första leveransen med 1.400 doser av vaccinet.

– Vi behöver alla doser vi kan få. Vi har högre vaccinationskapacitet än vi har doser. Därför förutsätter jag att vi kan använda vaccinet, säger Maria Landgren.

Även region Halland vill se tydligare besked om detaljerna i försäkringslösningen för att börja vaccinera.

Men alla regioner resonerar inte likadant. I Stockholm anser regionens vaccinsamordnare Magnus Thyberg att regeringens besked garanterar motsvarande försäkringsskydd som för Pfizer/Biontechs vaccin. Man kommer därför använda Modernas doser.

– Det är viktigt för de som blir erbjudna vaccin att veta att det skyddet finns. Vi lägger all vår kraft på att erbjuda vaccinet till invånarna, säger Magnus Thyberg.

Region Västra Götaland meddelade först att man tänkte avvakta med Modernas vaccin. Efter Lena Hallengrens besked har man däremot svängt och anser nu att garantierna är tillräckliga.

Ämnen i artikeln

Vaccination
Halland
Skåne
Uppsala
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt