Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-18 00:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/usas-ambassador-lamnar-sverige/

Sverige

USA:s ambassadör lämnar Sverige

Ken Howery.
Ken Howery. Foto: Barzan Dello

USA:s ambassadör Ken Howery lämnar Sverige. I ett inlägg på Twitter skriver Howery att han skickat in sin avskedsansökan.

Ken Howery har varit ambassadör i Sverige sedan ett år då hans utsågs av president Donald Trump.

På onsdagskvällen skrev Howery på Twitter att han lämnat in sin avskedsansökan och kommer att lämna sin post den 20 januari, samma dag som Joe Biden svärs in som USA:s näste president.

”Att arbeta som USA:s ambassadör i Sverige har varit mitt livs största ära”, skriver han.

Ambassadens presstalesperson Bill Martin säger till DN att det är helt enligt protokollet att ambassadören lämnar sin tjänst:

– Det är helt normalt att en ambassadör lämnar in sin avskedsansökan, det är något som alla politiskt tillsatta ombeds göra vart fjärde år. En del av den naturliga processen. Ambassadören var väldigt nöjd med sin tid här och är mycket tacksam för den.

I en intervju med DN den 21 december fick ambassadören frågan om han ansåg att valresultatet i presidentvalet var korrekt.

Howery svarade då:

– Jag är inte inblandad i den politiska processen. Så det spelar egentligen ingen roll vad jag tror. Vi har institutioner som kan hantera detta, svarar han och pekar på att elektorerna nu har gjort sitt val av Joe Biden.

https://twitter.com/USAmbSweden/status/1349418906235121664

Ämnen i artikeln

USA
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt