Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-18 02:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/utbrottet-av-virusvarianten-vaxer-i-uppsala-har-natt-samhallsspridning-nu/

Sverige

Utbrottet av virusvarianten växer i Uppsala: ”Har nått samhällsspridning nu”

Region Uppsala tror inte längre att spridningen av den sydafrikanska virusvarianten går att stoppa i länet. Bild på Uppsala universitet.
Region Uppsala tror inte längre att spridningen av den sydafrikanska virusvarianten går att stoppa i länet. Bild på Uppsala universitet. Foto: Jorma Valkonen/TT

Utbrottet av den sydafrikanska virusvarianten efter korridorsfester i Uppsala fortsätter att växa. Totalt har nu ett 60-tal sannolika fall rapporterats i regionen.

– Vi tror inte längre att vi kan stoppa den här virusvarianten i Uppsala. Nu har den nått samhällsspridning, säger Mats Martinell, ansvarig för regionens provtagning.

DN har tidigare rapporterat om utbrottet av vad som sannolikt är den sydafrikanska virusvarianten, B.1.351, på Uppsala universitet. Den 15 mars hade 18 fall identifierats genom mutationsscreening, men regionen befarade att antalet bara var toppen av ett isberg.

Sedan dess har utbrottet växt, och det antalet smittade studenter är nu 47. Samtidigt har ett 15-tal fall av varianten upptäckts även utanför universitetet, enligt Mats Martinell.

– Totalt rör det sig om ett 60-tal fall i Uppsala. Det är alltså inte bara studenter, utan vi har en samhällspridning.

Ytterligare ett 50-tal personer kopplade till utbrottet har testat positivt för covid-19 och väntar svar från mutationsanalysen.

För en vecka sedan hoppades regionen kunna få kontroll på utbrottet – något som misslyckats, konstaterar Mats Martinell. Det är nu för sent att stoppa spridningen av varianten i Uppsala, säger han.

– När det var några få fall lade vi ned större resurser på att identifiera och isolera dem för att hålla spridningen till en liten grupp. Nu finns spridningen i samhället och vi lägger inte ned någon extra möda på just den här varianten. Vi fokuserar på att testa och smittspåra för att bryta smittkedjor oavsett virusvariant.

Regionen ser nu flera signaler på att smittspridningen ökar. Trots att den sydafrikanska varianten bedöms vara mer smittsam är den troligtvis inte drivande i utvecklingen, enligt Mats Martinell, som i stället pekar på den brittiska varianten som förklaringen.

– Antalet som testar positivt för covid-19 ökar. Andelen av de som testar positivt ökar också. Trycket på provtagningen och belastningen på sjukvården ökar också. Alla signaler pekar på en ökad smittspridning, säger han.

– Det sätter hela organisationen under väldigt stor press. Vi gör allt vi kan för att utöka provtagning och smittspårning.

Utbrottet på Uppsala universitet har spårats tillbaka till korridorsfester bland studenter.  Regionens smittspårare har identifierat ett par kurser med särskilt många smittfall. Vilka det rör sig om vill Mats Martinell inte kommentera.

– Vi går inte ut med det eftersom det skulle göra de här personerna väldigt utelämnade. Spridningen har också skett på flera olika kurser eftersom personer från många olika håll på universitetet samlas på festerna. Det hade inte gått att stoppa utbrottet genom att stänga ned en kurs, säger han.

I samband med utbrottet kritiserade Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning (S), studenter som festar trots rådande coronarestriktioner.

– Lärosätena har så klart ett ansvar och det tar de också. Men studenterna är ju vuxna människor. Jag vill inte se fler fester. De måste naturligtvis ta ansvar för vad de själva gör och utsätter andra för, sade hon till Aftonbladet.

Fredrik Blomqvist, säkerhetschef och coronasamordnare på Uppsala universitet, menar att festandet har lugnat sig på campus efter uppmaningar från regionen och universitetsledningen.

– Det har varit väldigt lugnt i helgen. Det har inte kommit några rapporter om fester alls. Det är ett gott tecken. Jag tror de flesta har fått sig en tankeställare och reflekterat över den egna beteende, säger han.

Läs mer:

Utbrott av sydafrikanska virusvarianten efter studentfester i Uppsala

Ämnen i artikeln

Uppsala
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt