Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-15 11:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/utfardade-falska-coronaintyg-fick-jobb-pa-sahlgrenska/

Sverige

Utfärdade falska coronaintyg – fick jobb på Sahlgrenska

Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.
Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Läkaren ansvarig för den privatklinik i Göteborg som utfärdat falska negativa pcr-prov för covid-19, fick i slutet av mars nytt jobb – på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Detta trots att han är föremål för både en polisutredning och en tillsyn gällande hans yrkesutövning.

– Vi ser förstås allvarligt på detta, säger Mathias Alvidius på SU.

På onsdagen beslutade sjukhuset att läkaren tas ur tjänst.

Mannen anhölls i januari misstänkt för flera fall av bedrägeri. Då hade Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, i en utredning slagit fast att läkaren utfärdat intyg utifrån provsvar som inte analyserats på ett ackrediterat laboratorium.

Anhållandet hävdes några dagar senare och sedan dess har mannen haft reseförbud i väntan på åtalsbeslut.

Samma dag som han anhölls, den 27 januari, fick läkaren sparken från Södra Älvsborgs sjukhus i Borås, där han hade arbetat samtidigt som han var ansvarig på privatkliniken i Göteborg.

– Vi har konstaterat ett bedrägligt beteende, att han har arbetat för andra när han borde varit hos oss. Dessutom är så klart uppgifterna från media och från Ivo oerhört skadliga för förtroendet, men avskedandet bygger på en samlad bedömning, sade verksamhetschefen Karin Hederstierna till DN då.

Trots pågående polisutredning anställdes läkaren på Sahlgrenska universitetssjukhuset den 22 mars i år, något Göteborgs-Posten avslöjade på onsdagen.

Verksamhetschefen Mathias Alvidius bekräftar anställningen för DN, men säger att man under onsdagen tagit beslut om att ta läkaren ur tjänst till dess att internutredningen är klar.

– Jag förutsätter utifrån den kännedom jag har att det är mot bakgrund av de anklagelser som riktats mot den berörda läkaren och även det beslut som fattades av Ivo den 26 januari, där man fastställde att personen gett provsvar utan att de var analyserade på ett korrekt sätt.

– Och vi ser naturligtvis allvarligt på detta. Och under tiden vår personalutredning pågår har vi bedömt att den här personen inte ska vara i tjänst, säger Mathias Alviduis.

Mannen har under de här veckorna varit verksam som vikarierande underläkare inom vuxenpsykiatrin på en av sjukhusets öppenvårdsmottagningar.

– Han jobbade i team tillsammans med andra medarbetare och specialistläkare och personen har på det sättet inte fullt ut arbetat självständigt. Utifrån det vi vet i dag finns det inga indikationer på att patientsäkerheten har varit ifrågasatt vad gäller det här arbetet som personen har utfört, säger Mathias Alvidius.

Anser du att er rekryteringsprocess har brustit här?

– Det går inte att utesluta att rekryteringsprocessen har brustit i det här specifika fallet, med tanke på att personen är anställd hos oss. Men det är naturligtvis något som den här utredningen får påvisa. Det finns ju en rutin för vilken typ av kontroll man ska göra, till exempel att personen har legitimation, inte är dömd för brottslig handling som omöjliggör anställning i den typen av verksamhet som sjukvården innebär. Men också naturligtvis att man ska ta referens från den chef som senast var chef.

Utredningen omfattar själva anställningsprocessen, personalärendet och en analys av de arbetsuppgifter som personen utfört. Mathias Alvidius uppskattar att utredningen är färdig inom ett par veckor.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt