Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-23 12:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/utgav-sig-for-att-vara-kalle-moraeus-lurade-aldre-kvinna-pa-miljonbelopp/

SVERIGE

Utgav sig för att vara Kalle Moraeus – lurade äldre kvinna på miljonbelopp

En grupp bedragare utgav sig för att vara Kalle Moraeus och lurade en 73-årig kvinna på över en miljon kronor. En av gärningsmännen har dömts för grovt penningtvättsbrott, men kvinnans bank har sagt nej till återkravet och är nu anmäld till Allmänna reklamationsnämnden (ARN).

Mitt i förra sommaren blev den 73-åriga kvinnan uppringd av en man som utgav sig för att vara Kalle Moraeus och på flera förslagna sätt lyckades han övertyga henne om att han verkligen var den svenska musikern. Efter att de haft kontakt ett tag och han fått hennes förtroende säger ”Kalle Moraeus” att han har ekonomiska problem.

Han säger kortfattat att han behöver hjälp att flytta sin förmögenhet utomlands, men att han behöver pengar för att kunna göra det med en värdetransport. Kvinnan får flera gånger höra att komplikationer uppstått med ”transportbolaget” och bedragarna skickar över 70 mejl med olika hot eller påtryckningar om att skicka pengar.

Kvinnans bank kontaktar henne med frågor om huruvida hon känner kontoinnehavarna hon gjort transaktionerna till och under pressen hon var svarar hon jakande. Till slut tvingas hon rentav ta ett banklån för att kunna betala ”Kalle Moraeus” ”transportbolag” – när bedragarna var klara hade de skinnat henne på cirka 1 150 000 kronor.

Det var kvinnans barn som slog larm och det blev ett omedelbart polisärende som ledde fram till en av gärningsmännen. Denna 38-åring dömdes i vintras till utvisning för grovt penningtvättsbrott eftersom han ställt sitt konto till andras förfogande att slussa vidare nästan en tredjedel av bytet.

Kvinnan, som bor i norra Sverige, och hennes närmaste har parallellt med rättsfallet tagit det vidare med hennes bank som hittills nekat till återkraven. Bankens formella avslag överklagades och när nu också överklagan fått avslag har ärendet anmälts till ARN.