Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-25 22:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/utkopt-volvoanstalld-sprangde-chefens-bil/

SVERIGE

Utköpt Volvoanställd utpressade sin chef

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

En före detta Volvoanställd hotade sin tidigare chef och krävde honom på en halv miljon kronor. Nu döms mannen för utpressning och får fängelse i ett år och nio månader.

TT Text

Texten har tillfogats en rättelse.

När mannen nekade till att lämna urinprov i en slumpmässig drogkontroll tilldelades han en varning, undertecknad av hans närmaste chef, rapporterar GP.

Efter detta blev mannen fråntagen vissa arbetsuppgifter och kort därefter slutade han sin anställning på Volvo.

Knappt ett år senare fick chefen som tilldelat honom varningen ett hotbrev som innehöll en skarpladdad patron och en uppmaning att skaffa fram en halv miljon kronor.

Att chefens privata bil sprängts på en parkering uppgavs av brevskrivaren vara en försmak av vad som skulle hända om chefen inte betalade. När chefen inte betalade fick han motta ytterligare hot.

Att brevskrivaren hade något med själva sprängningen av bilen att göra har dock inte gått att bevisa.

Volvo kontaktade polisen som fann den tidigare anställdes fingeravtryck i ett av hotbreven. Textmeddelandena kunde kopplas till ett värdebevis för en kontantkortsmobil som mannen köpt i en jourbutik.

Han döms, mot sitt nekande, för utpressning och straffet blir fängelse i ett år och nio månader.

Rättelse 13.20: I en tidigare version av texten förekom en felaktig uppgift om vilka brott 30-åringen gjort sig skyldig till.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt