Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-23 10:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/utokat-stod-till-korttidsarbete/

Svensk politik

Utökat stöd till korttidsarbete

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP).
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Foto: Erik Simander/TT

Regeringen utökar stödet till korttidspermitteringar. Företag med ekonomiska svårigheter ska kunna minska arbetstiden med upp till 80 procent.

– Det här är ett viktigt steg för att de ekonomiska skadeverkningarna av pandemin kan hanteras, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

I en extra ändringsbudget skjuter regeringen nu till ytterligare pengar för att utöka möjligheten till korttidspermitteringar. Regeringen bedömer att statens totala kostnad för korttidsarbete uppgår till 10,7 miljarder under 2021.

– I och med att vi har en pandemilag på plats med tuffa krav på verksamhetsutövare så vill vi se till att företagen kan behålla sina anställda och att människor kan behålla jobbet, säger Per Bolund.

Beslutet innebär att företagen kan minska arbetstiden med upp till 80 procent istället för max 60 procent som gällt hittills. Den anställda behåller 88 procent av den ordinarie lönen samtidigt som arbetsgivarens lönekostnad minskar med 72 procent. Staten står för 75 procent av kostnaden för arbetstidsminskningen. Beslutet gäller under perioden januari–mars.

– Det är då som vi bedömer att det kommer att vara som störst tryck eftersom vi måste ha hårda restriktioner för att minska smittspridningen, säger Per Bolund.

Sedan tidigare finns beslut om att systemet med korttidspermitteringar ska gälla fram till den sista juni. Då med ersättning för som mest 60 procent av arbetstiden.

– Vi tycker att man måste anpassa åtgärderna efter läget med smittspridning och läget i ekonomin. Nu pågår vaccinering så vi hoppas att vi ska kunna komma till ett lite mer normalt läge. Men visar det sig att den bedömningen inte stämmer så är vi beredda att göra ännu mer, säger Per Bolund.

I den extra ändringsbudgeten skjuter också regeringen till ytterligare 5,5 miljarder kronor för testning och smittspårning av coronaviruset.

Ämnen i artikeln

Per Bolund
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt