I en extra ändringsbudget skjuter regeringen nu till ytterligare pengar för att utöka möjligheten till korttidspermitteringar. Regeringen bedömer att statens totala kostnad för korttidsarbete uppgår till 10,7 miljarder under 2021.
– I och med att vi har en pandemilag på plats med tuffa krav på verksamhetsutövare så vill vi se till att företagen kan behålla sina anställda och att människor kan behålla jobbet, säger Per Bolund.
Beslutet innebär att företagen kan minska arbetstiden med upp till 80 procent istället för max 60 procent som gällt hittills. Den anställda behåller 88 procent av den ordinarie lönen samtidigt som arbetsgivarens lönekostnad minskar med 72 procent. Staten står för 75 procent av kostnaden för arbetstidsminskningen. Beslutet gäller under perioden januari–mars.
– Det är då som vi bedömer att det kommer att vara som störst tryck eftersom vi måste ha hårda restriktioner för att minska smittspridningen, säger Per Bolund.
Sedan tidigare finns beslut om att systemet med korttidspermitteringar ska gälla fram till den sista juni. Då med ersättning för som mest 60 procent av arbetstiden.
– Vi tycker att man måste anpassa åtgärderna efter läget med smittspridning och läget i ekonomin. Nu pågår vaccinering så vi hoppas att vi ska kunna komma till ett lite mer normalt läge. Men visar det sig att den bedömningen inte stämmer så är vi beredda att göra ännu mer, säger Per Bolund.
I den extra ändringsbudgeten skjuter också regeringen till ytterligare 5,5 miljarder kronor för testning och smittspårning av coronaviruset.