Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-16 08:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/utredning-om-narkotikabrott-ledde-till-harva-kring-gangmord/

Sverige

Utredning om narkotikabrott ledde till härva kring gängmord

En 38-årig företagare döms till 4,5 års fängelse för att ha tagit emot ett halvt kilo kokain. Han uppger i polisförhör att han utfört ett beställningsjobb åt en känd gängledare från Göteborg.
En 38-årig företagare döms till 4,5 års fängelse för att ha tagit emot ett halvt kilo kokain. Han uppger i polisförhör att han utfört ett beställningsjobb åt en känd gängledare från Göteborg. Foto: Polisen

En 38-årig man från Göteborg döms till 4,5 års fängelse för grovt narkotikabrott. Företagaren, som historiskt sett inte förekommer inte i utredningar av grov organiserad brottslighet, misstänks samtidigt för anstiftan till det uppmärksammade gängmordet i Gamlestaden i fjol.

– Jag vill bara att det här ska ta slut. Och jag vill återgå till mitt vanliga liv, säger mannen i polisförhör.

Den 3 maj i fjol sköts en 33-årig man till döds på Lars Kaggsgatan i Gamlestaden i Göteborg. Mordet var en del i den långa och våldsamma gängkonflikten i Biskopsgården, som på senare tid utvecklat sig till en strid mellan två grupper från förortens södra sida: A- och B-falangen.

Mindre än en månad senare görs en narkotikaaffär upp på Sehlstedtsgatan på Hisingen. En 38-årig företagare tar emot ett halvt kilo kokain i en bil som han har hyrt. Polisen har spaning mot bilen och griper 38-åringen, samt ytterligare två personer. På måndagen dömdes 38-åringen och 25-årig göteborgare till 4,5 års fängelse vardera för grovt narkotikabrott. En 28-årig man friades. Domen mot en 29-åring, som också har åtalats i målet, kommer senare.

Polisen beslagtog stora summor kontanta pengar vid en husrannsakan i 38-åringens bostad.
Polisen beslagtog stora summor kontanta pengar vid en husrannsakan i 38-åringens bostad. Foto: Polisen

Narkotikamålet väckte polisens intresse för 38-åringen. Han har en koppling till Biskopsgården, men däremot inte till organiserad brottslighet historiskt sett.

I augusti begärdes han häktad, misstänkt för anstiftan till mordet på 33-åringen, som var en av de ledande personerna i B-falangen, samt för stämpling till mord på anhöriga till mannen.

Fallet har visat sig ha en koppling till restaurang Vår Krog & Bar i Biskopsgården, där personer från förortens norra sida 2015 öppnade eld med automatvapen och dödade två personer och skadade åtta. Ett rån mot restaurangen anses vara upphovet till att gänget på den södra sidan delades i A- och B-falangen.

Efter att inledningsvis ha nekat till narkotikabrottet, väljer 38-åringen i september att erkänna och berätta hur det kom sig att han hämtade kokainpartiet, som i gatuled beräknas ha ett värde av 200.000–300.000 kronor. 38-åringen uppger att affären är ett beställningsjobb från ledande personer i A-falangen.

Kontanter som hittats i av polisen gärningsmannens bostad.
Kontanter som hittats i av polisen gärningsmannens bostad. Foto: Polisen

Han berättar att han blivit misshandlad av personer i B-falangen i slutet av mars – en dryg månad före mordet i Gamlestaden – och att de krävt honom på en stor summa pengar.

Omgående efter dödsskjutningen greps nio personer med koppling till A-falangen. I augusti häktades ytterligare två personer, 38-åringen och en 29-åring, som är nära anhörig med A-falangens fängslade ledare Eddie Jobe. Mannen greps på Landvetter sedan han begärts utlämnad från Gambia.

Av förhören i narkotikamålet framgår att 29-åringen och 38-åringen kommunicerat via Encrochat. Efter att fransk polis lyckats hacka den krypterade chattjänsten har en lång rad brott över hela världen, bland annat i Sverige, kunnat avslöjas. I april i fjol bjöds svensk polis in till Europol och kunde i realtid följa brottslingars konversationer.

Åklagare Helena Treiberg Claeson, som leder mordutredningen, förnekar dock att polisen då fick någon kunskap om mordplanerna. Däremot bekräftar hon att det finns material från Encrochat i utredningen.

– Det kan ju var och en räkna ut att om de misstänkta skickar meddelanden till varandra, som de trodde var krypterade och som vi kan få läsa, är det förstås av betydelse, säger Treiberg Claeson.

38-åringen berättar att man köper den speciella telefonen på gatan för 13.000–15.000 kronor. Han förklarar också att man även använder ett annat program ”Ghost” för att föra anonyma konversationer.

Bild 1 av 3 Vid husrannsakan hos 38-åringen hittas fyra Rolexklockor, som värderas till sammanlagt 895.000 kronor.
Foto: Polisen
Bild 2 av 3
Foto: Polisen
Bild 3 av 3
Foto: Polisen

I utredningen framkommer också omständigheter som blivit allt vanligare för de poliser som utreder gängbrottslighet. Vid husrannsakan hos 38-åringen hittas fyra Rolexklockor, som värderas till sammanlagt 895.000 kronor. 38-åringen förklarar att han köpt och fått dem och tingsrätten har nu bestämt att han ska få behålla dem.

Polisen intresserar sig också för de stora summor som 38-åringen spelat för. Under 17 månader satsar han sammanlagt 343.000 kronor. I förhören avslöjar han att det egentligen inte är han själv som spelat merparten av pengarna utan han har agerat bulvan och spelat åt andra personer som blivit stoppade av spelbolagen.

Frågan är nu om 38-åringen haft en ledande roll i mordet på Lars Kaggsgatan eller om han blivit utnyttjad. I polisförhören berättar han om sin rädsla för att något ska hända honom och hans familj.

Han säger att han innan han greps tog kontakt med en lokalpolis i Biskopsgården, som hänvisade honom till andra poliser. De avrådde honom från att genomföra knarkaffären, men eftersom han inte tyckte sig få tillräcklig hjälp från polisen beslutade han sig för att genomföra den ändå.

Förhörsledaren undrar vad han är rädd för.

”Jag är rädd alltså man har familj där ute. Jag är bara orolig över situationen. Jag är en människa, även om jag har gjort fel i mitt liv så, jag vill bara att det här ska ta slut. Och jag vill återgå till mitt vanliga liv”, svarar mannen.

Peter Edlund, 38-åringens advokat, yrkade i rättegången på att rätten skulle ta hänsyn till den situation som hans klient befunnit sig i.

– Det är ju helt klart att han varit hotad och utsatt en längre tid, säger Edlund till DN.

I fallet kring mordet i Gamlestaden försvaras 38-åringen av advokat Thomas Martinsson. Totalt sitter 15 personer frihetsberövade, misstänkta för inblandning. Rättegången är planerad att inledas den 15 mars.

Läs DN:s nyheter från Göteborg.

Ämnen i artikeln

Gängvåld
Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt