Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-15 18:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/utsatta-omraden-blir-knarkbutiker-nar-gangen-tar-over/

2 min 15 sek. Ett par veckor efter att okända öppnade eld och skottskadade tre är lugnet tillbaka i Gamlegården i Kristianstad. Ett så kallat utsatt område, där kommunalråd Pierre Månsson en gång växte upp.
SVERIGE

Utsatta områden blir knarkbutiker när gängen tar över

Gängens knarkhandel håller utsatta områden i ett förlamande grepp. En stor andel av alla skjutningar kopplas hit och på många håll lever invånarna med oro för att hamna i vägen för väpnade uppgörelser. Ändå saknar Sverige en nationell plan för hur landets 60 utsatta områden ska försvinna från polisens lista.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.

Bild 1 av 5 Gamlegårdens centrum i Kristianstad lockar inte bara människor som vill fika och handla mat. Även narkotikaköpare kommer sedan länge hit för att göra affärer med ett lokalt kriminellt nätverk. Tre personer skottskadades vid skottlossningen utanför centrumet den 3 augusti.
Foto: Johan Nilsson/TT
Bild 2 av 5 ”Alla har möjlighet att skapa sig ett bra liv i Kristianstad. Det hänger bara på en själv”, säger hemspråksläraren Sylejman Berisha.
Foto: Anders Hansson
Bild 3 av 5 Kommunens säkerhetsstrateg Iman Abbas har i uppdrag att göra Drottninghög säkrare utifrån invånarnas önskemål. I bakgrunden: medhjälparna Falak Almrad, Ellinor Stiernstedt-Larsson och Perla Nemetova Mikulova.
Foto: Anders Hansson
Bild 4 av 5 Gamlegården i Kristianstad har länge funnits med på polisens lista över utsatta områden – men skjutningar har tidigare varit ovanliga.
Foto: Anders Hansson
Bild 5 av 5 Polisinspektör Jonas Berg och hans kämpade hårt för att få bort knarkhandeln från Drottninghög i Helsingborg. Trots vissa tecken på oro tror han att området har chans att bli av klassningen som utsatt. ”Det avgörande är att öka den kollektiva förmågan, att få människor att våga agera”, säger han.
Foto: Anders Hansson