Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-13 21:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/utstotta-elefantkalven-i-boras-dod-hennes-kropp-orkade-inte-mer/

Sverige

Utstötta elefantkalven i Borås död – ”hennes kropp orkade inte mer”

Foto: Borås djurpark/TT

Den utstötta elefantkalven på Borås djurpark kämpade för sitt liv, men till slut orkade hon inte mer. På torsdagskvällen meddelade djurparken att kalven hade dött.

TT Text

Det har varit en emotionell bergochdalbana för personalen på Borås djurpark de senaste dagarna.

Först lyckan över två afrikanska elefantkalvar inom mindre än två veckor.

Sedan stor oro för den förstfödda kalven, som förskjutits av flocken.

– Tyvärr är prognosen inte så bra, sade Therese Hård, djurparkens zoologiska chef, till TT tidigare under torsdagen.

Och på kvällen kom det beskedet att elefantkalven hade dött, rapporterar P4 Sjuhärad.

”Trots tre dygn av intensivvård med veterinär och djurvårdare som vakade vid hennes sida dag som natt, lämnade den lilla kalven oss i dag. Hennes kropp orkade inte mer och hon fick somna in”, skriver djurparken på Instagram.

Honkalven föddes den 26 mars. Men när nästa elefantkalv föddes i måndags valde flocken att lägga allt fokus på den i stället, vilket Borås Tidning tidigare rapporterat om.

– Vi har ingen möjlighet att påverka flockens beslut, men direkt när vi såg det tog vi in henne i behandling, sade Therese Hård.

Den internationella naturvårdsunionen IUCN höjde i mars hotstatusen för de afrikanska elefanterna, som delas upp i savann- respektive skogselefanter.

Det gör det pågående intensivvårdsarbetet på Borås djurpark extra viktigt, konstaterar Therese Hård.

– På 100 år ungefär, från början av 1900-talet, har det gått från tio miljoner till ungefär 400.000 afrikanska elefanter i det vilda, säger hon.

– Så förutom det känslomässiga, där man blir lika engagerad oavsett om det är någons hund eller en elefantkalv, så finns ett biologiskt värde. Man har en väldig ödmjukhet inför det, att varje individ är så oerhört viktig.

Det gäller å andra sidan även hankalven som föddes i måndags.

– Det är fantastiskt. Den kalven fungerar väldigt väl med flocken och den individen är ju lika viktig för sin arts fortlevnad. Det ger onekligen dubbla perspektiv på en arbetsdag, säger Therese Hård.

Ämnen i artikeln

Borås
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt