Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-27 21:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/v-kraver-inflytande-over-en-kommande-budget/

SVENSK POLITIK

V kräver inflytande över en kommande budget

26:13. Nooshi Dadgostar talar

Vänsterpartiet kommer att släppa fram Stefan Löfven som statsminister i en omröstning.

Men partiet kräver inflytande för att stödja en budget, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar.

– Vi kommer inte att rösta på en budget som vi inte har inflytande över, sade hon.

På söndagen inleddes Almedalsveckan, men i en digital och rejält nedbantad version. Vänsterpartiet och Kristdemokraterna fick dela på rampljuset under första dagen.

På en pressträff inledde Vänsterledaren Nooshi Dadgostar med att tala om den pågående regeringskrisen och en eventuell statsministeromröstning i veckan som kommer. Talmannan gav förra veckan Stefan Löfven i uppdrag att sondera möjligheterna för att bilda en ny regering. Vänstern är redo att ge ett passivt stöd för S-ledaren i en omröstning.

– Vi har våra väljares mandat att återigen trycka gult för statsminister Stefan Löfven. Det har vi lovat och det kommer vi att hålla, sade V-ledaren.

Men även om V kommer att släppa fram Stefan Löfven är det hans ansvar att säkra stöd för en budget, enligt Dadgostar. Och ett stöd från V kommer inte gratis.

– Vi har sagt att vi är redo att förhandla så att det kommer en statsbudget som vi kan acceptera.

Men Centerpartiet har sagt bestämt nej till dylika förhandlingar med V.

– I det fallet vi inte har någon uppgörelse kommer vi förstås att rösta på vår egen budget, fortsatte V-ledaren.

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar (V) inför sitt digitala tal under Almedalsveckan.
Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar (V) inför sitt digitala tal under Almedalsveckan. Foto: Ali Lorestani/ TT

Dadgostar förtydligade att det krävs ett aktivt deltagande för att V ska släppa igenom en budget. Hon ville inte gå in på vilka samtal som eventuellt förs mellan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Statsminister Stefan Löfven har sagt att om han på nytt väljs till statsminister men inte får igenom sin budget så kommer han att avgå. Regeringen presenterar budgeten i höst och riksdagen ska ta ställning till innehållet i december.

I sitt Almedalstal berörde Dadgostar den fråga som gjorde att Vänsterpartiet drog tillbaka sitt stöd för Stefan Löfven och hans regering för två veckor sedan, den fria hyressättningen.

– Kompromisslöshet och det politiska övermodet drev fram regeringskrisen. Tänk om januaripartierna hade respekterat våra väljare och släppt frågan om marknadshyrorna lite tidigare, säger hon.

Hon var också självkritisk till sitt partis tidigare agerande, att de varit för naiva och haft för stor tillit till socialdemokratin. Men nu sätter de stopp för att Vänsterns mandat ska användas som röstboskap, menar hon.

– Vill S fortsätta att vara stödparti till Annie Lööf är det deras val. Men Vänsterpartiet kommer inte vara en dörrmatta. Det har ni mitt ord på.

Dadgostar ville inte specificera exakt vilka krav hennes parti ställer på innehållet i en budget. I talet betonade hon frågan om vinster i välfärden och pekade på att mätning efter mätning visar att en majoritet av väljarna inte vill se någon vinstjakt i välfärden.

– Ändå görs det ingenting åt det. De människor som riksdagen ska representera förtjänar bättre, att bli lyssnade på, säger hon.

Kritiken riktar hon framför allt mot Socialdemokraterna.

– I det som kallades januariavtalet har Socialdemokraterna låtit Centerpartiet sätta munkavel på dem i vinstfrågan under hela mandatperioden.

Läs mer:

Medlemsboom för V – vänsterkvinnor arga över Löfvens ”brunsmetning”

Statsvetare: Därför kan Löfven lyckas bilda ny regering nu

Här står partierna efter första talmansrundan

Ämnen i artikeln

Almedalen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt