Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-26 16:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/v-kritik-mot-rapporten-analyserar-inte-riskerna/

SVENSK POLITIK

V-kritik mot rapporten: Analyserar inte riskerna

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar under fredagens pressträff.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar under fredagens pressträff. Foto: Magnus Hallgren

Sex av åtta partier står bakom slutsatserna i den säkerhetspolitiska analysen.

Men Vänsterpartiet och Miljöpartiet är kritiska till rapporten.

– Den analyserar inte riskerna, säger Vänsterledaren Nooshi Dadgostar.

VAL 22

De borgerliga partierna och Sverigedemokraterna vill att Sverige ansöker om medlemskap i försvarsalliansen så snart som möjligt och välkomnade slutsatserna av den säkerhetspolitiska analys som presenterades under fredagen.

Hans Wallmark är Moderaternas representant i analysgruppen och betonade vikten av att visa upp en bred enighet inför omvärlden.

– Enighet är viktigt både inåt och utåt. Och jag tror att svenska folket i en ganska svår säkerhetspolitisk situation uppskattar om att de stora partierna undviker att spralla mot varandra, att de sätter nationens intressen före sina egna, säger han och poängterar att M varit för ett medlemskap i många år.

Han hoppas nu att Socialdemokraterna, som ska fatta beslut på söndag, landar i samma slutsats.

– Det är ju ingen hemlighet att alla väntar på S nu. Vi har haft två parallella processer, en partiintern i Socialdemokraterna och en parlamentarisk. Nu är den parlamentariska avslutad, säger han.

Liberalernas Allan Widman välkomnar en utveckling då Sverige lämnar alliansfriheten bakom sig.

– Den har försatt oss i en farlig position. Ryssland inte haft något förtroende för vår alliansfrihet. De har sett hur vi har spelat under täcket med Nato och USA i decennier. Dessutom har vi saknat säkerhetsgarantier, vi har befunnit oss i ett säkerhetspolitiskt ingenmansland. Att det är en farlig position det visar inte minst det som hänt i Ukraina, säger han.

Men Miljöpartiet och Vänsterpartiet invänder mot slutsatserna i analysen. Båda partierna har efterlyst en mer folkligt förankrad process, genom att invänta riksdagsvalet eller att folkomrösta om frågan. I ett särskilt yttrande skriver Miljöpartiet att ett medlemskap innebär att Sverige skriver under på att använda kärnvapen som hot och att det skulle bli betydligt svårare att arbeta för nedrustning om vi går med i försvarsalliansen.

Vänsterpartiets företrädare i gruppen Håkan Svenneling kallar analysen för en ”pamflett för ett svenskt Natomedlemskap”.

– Det har varit en väldigt forcerad process. I praktiken har det känts som att vi varit ett rundningsmärke för en socialdemokratisk omsvängning, säger han.

Analysen är på tok för grund, anser V-ledaren Nooshi Dadgostar som höll en separat presskonferens. Hon jämför rapporten med hur statliga utredningar ser ut.

– Det här är inte ett beslutsunderlag, det är några sidor påståenden som inte analyserar riskerna det är förknippat med, säger hon.

Hon saknar bland annat en analys av vad det innebär att stå under Natos kärnvapenparaply och vilka ytterligare spänningar det skulle kunna bidra till i vårt närområde.

– Det kan öka hotbilden mot Sverige och svenska medborgare. Vi kommer också kunna bli indragna i konflikter på grund av auktoritära länder som vi aldrig annars skulle samarbete med. De kräver av Sverige att vi ska skydda deras gränser med våra liv, säger Vänsterledaren.

Läs mer:
Finlands president: ”Jag kommer att ringa Putin”

Säkerhetspolitiska rapporten pekar mot medlemskap

Ämnen i artikeln

Val 2022
Nato
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt