Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-08 07:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/vabbandet-fortsatter-att-oka-mycket-i-norr/

SVERIGE

Vabbandet fortsätter att öka – mycket i norr

Försäkringskassan tycker sig skönja ett nytt beteende hos föräldrar efter pandemin.
Foto: Christine Olsson

Vabbandet ökade med 2,2 procent 2022 jämfört med året före. Sammanlagt betalades 8,7 miljarder ut till vabbande föräldrar. Den långsiktiga trenden är att vabbandet ökar, med ett skutt under pandemiåren.

Försäkringskassan tycker sig se en beteendeförändring där det ”inte längre är okej att skicka snoriga barn till förskolan”.

Statistiken som släpptes på torsdagen visar att antalet vabbdagar för hela landet ökat från 8,4 miljoner dagar 2021 till knappt 8,6 miljoner 2022.

I snitt är ökningen i landet 2,2 procent, men det är stora regionala skillnader. Norrbotten, till exempel, hade en ökning med 8,4 procent.

Jämfört med tiden före pandemin har vabbandet ökat med två dagar per barn.

Enligt Försäkringskassans familjeekonom Niklas Löfgren ser man nu tecken på att det vabbas för fler barn, oftare, men kortare perioder, och även för andra symtom än förkylning.

Vabbas det för mycket?

– Det är jättesvårt att svara på. Det ser ut som om försäkringen fungerat i tider av pandemi, när man behövt vara hemma så har det fungerat. Om barnen är mer sjuka och man behöver vara hemma mer så ska man ju använda det, säger han.

Samtidigt såg man ett ökat vabbande tidigt under pandemin.

– Vi såg ett ökat nyttjande av vabben direkt när de första fallen kom i mars, och en ganska kraftig ökning i mars, april, maj 2020. Frågan är om de blev så mycket mer sjuka eller om det var en reaktion på försiktighetsåtgärder, att man blev mer restriktiv med att skicka dem till förskolan.

Varför det finns regionala skillnader i vabbandet har man inte studerat. Några olika förklaringar som Niklas Löfgren pekar på är möjligheten att jobba hemifrån och till exempel storlekar på barngrupper i förskolor.

I Norrbotten ökade det totala utbetalda beloppet med 10,9 procent och antalet vab-dagar med 8,4 procent mellan 2021 och 2022, enligt Försäkringskassan.

Västerbotten och Gotland ligger på i stort sett samma nivåer, och även Dalarna ligger högt.

Att vabbandet ökar 2022 mot 2021 kan också bero på att folk ”vobbar” i mindre utsträckning, alltså jobbar hemifrån samtidigt som de tar hand om sina sjuka barn.

Det utbetalade beloppet för vab steg med 4,4 procent – från knappt 8,4 miljarder till drygt 8,7 miljarder och antalet barn som det vabbats för ökade med nästan 7,4 procent från drygt 840 000 barn till drygt 900 000.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt