Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-06 13:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/vaccinleveranser-till-sverige-forsenas-och-halveras/

Sverige

Vaccinleveranser till Sverige försenas – och halveras

Veckans leveranser av Modernas coronavaccin till Sverige försenas.
Veckans leveranser av Modernas coronavaccin till Sverige försenas. Foto: Paul Sancya/Getty

Veckans leveranser av läkemedelsbolaget Modernas coronavaccin till Sverige halveras och anländer först om två veckor.

– Det är en planerad neddragning för att Moderna ska kunna öka sin produktion. Tack vare att de bygger ut anläggningen får vi tre gånger mer under andra kvartalet, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

Under veckan skulle egentligen 31.200 doser av Modernas coronavaccin levereras till Sverige. Men på tisdagskvällen meddelade Folkhälsomyndigheten samtliga regioner att veckans doser inte anländer förrän sista veckan i februari. Då kommer också bara hälften av doserna.

”Sverige kommer att få alla doser från Moderna, men med förskjutning”, skriver Folkhälsomyndighetens presstjänst till DN.

Förseningen beror på att Moderna ska bygga ut produktionskapaciteten i bolagets schweiziska fabrik – något som är känt sedan tidigare. Under tiden påverkas vaccinleveranserna till hela världen, enligt Richard Bergström.

– Det här meddelade Moderna för ett par veckor sedan. Det är precis som när Pfizer skulle skala upp produktionen i januari. Skillnaden är att den här gången visste vi om det på förhand, säger Richard Bergström.

När utbyggnaden är klar kommer Modernas vaccintillverkning att tredubblas.

– Vi kommer att få mycket fler doser från Moderna efter det här. Det första kvartalet får EU som exempel tio miljoner doser. Andra kvartalet är motsvarande siffra 35 miljoner.

Hur ser du på att regionerna fick beskedet så sent?

– Jag har kommunicerat ut att det skulle bli neddragning i februari. Däremot är det olyckligt att inte ha exakt klarhet i när och vad det betyder. Det har vi varit kritiska till. Men att det skulle bli en neddragning är ingen överraskning, säger Richard Bergström.

Enligt Folkhälsomyndigheten kommer regionerna behöva anpassa den planerade vaccineringen efter beskedet. Region Kronoberg meddelade under tisdagen att vaccinationen av personer över 80 år skjuts upp en vecka, vilket Smålandsposten var först att rapportera om.

På en pressträff under onsdagen adresserade region Skånes vaccinsamordnare Per Hagstam de försenade leveranserna.

– Vi har hört om det här med de nedskrivna leveransprognoser flera gånger nu. Det gäller i princip alla vaccin vi har tillgång till, säger Per Hagstam.

Regionen har kapacitet att vaccinera betydligt fler än i nuläget – men då måste fler doser anlända.

– Det stora problemet för oss just nu är att det är så kärvt med vaccinleveranser, framför allt nu i februari och mars, säger Per Hagstam.

I och med förseningarna kommer vaccinationsfas två, där bland annat personer över 65 år ingår, inte vara färdig förrän i början av juni, enligt Per Hagstam.

– Det är tidsspannet vi har att räkna med, med de leveranser som vi har framför oss, säger han.

Skånes regiondirektör Alf Jönsson är kritisk till de försenade vaccinleveranserna. I februari fick regionen 300.000 färre doser än väntat, säger han.

– Vi har material, vi har medarbetare, vi har en mycket hög kapacitet. Men var är vaccinet?

Ämnen i artikeln

Vaccination
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt