Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-27 10:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/valaret-i-goteborg-borjar-med-strid-om-extrapengar-till-forskolan/

SVERIGE

Valåret i Göteborg börjar med strid om extrapengar till förskolan

Förskolorna i Göteborg ser ut att få ett hål i budgeten täckt med 130 miljoner extra.
Förskolorna i Göteborg ser ut att få ett hål i budgeten täckt med 130 miljoner extra. Foto: NTB

I inledningen av valåret går Socialdemokraterna ihop med de rödgrönrosa partierna i Göteborg om en tilläggsbudget.

Partierna har förhandlat ihop sig om 268 extra miljoner till förskola, socialtjänst och brottsförebyggande arbete.

Men förslaget kommer att falla – och möts av 130 extra miljoner till förskolan från övriga partier.

När den ordinarie budgeten för Göteborgs stad fastställdes av fullmäktige i november vann, som väntat, den styrande Alliansens.

Socialdemokraterna lade då fram sitt eget förslag och Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ la fram sitt. Den önskan om förhandlingar som V, MP och Fi hade då var S inte intresserat av.

Men nu, inför kommunstyrelsens möte på onsdag, har de fyra partierna alltså ändå gått samman om en tilläggsbudget på totalt 268 miljoner kronor.

70 av dem avdelas i deras yrkande till förskolan, 85 till funktionsstödssverksamhet och 43 till grundskolan. 70 miljoner går till socialnämnderna, varav 42 miljoner avsätts för det man kallar brottsförebyggande åtgärder.

Pengarna ”hämtar” de från kommunens planerade överskott och andra reservposter, bland annat från försörjningsstödet.

Socialdemokraternas gruppledare Jonas Attenius i talarstolen i fullmäktige i Göteborg.
Socialdemokraternas gruppledare Jonas Attenius i talarstolen i fullmäktige i Göteborg. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

– Högerstyret skär ner och lägger historiskt stora summor skattepengar på hög för att finansiera framtida skattesänkningar. Vi prioriterar istället välfärden och att förebygga brottslighet, säger Jonas Attenius (S), kommunalråd.

Vänsterpartiets Daniel Bernmar är på ett liknande spår:

– Vi rödgrönrosa har sedan oktober försökt riva upp nedskärningarna och nu tar vi ett första steg.

Men att de fyra partierna till vänster nu återsamlats blir mer en markering, deras förslag kommer att falla. Det står klart redan nu.

Den styrande Alliansen har förhandlat ihop sig med fullmäktiges näst största parti Demokraterna om ett motförslag där förskolorna får 130 miljoner mer än i budgeten. Det förklaras med olika oklarheter som rådde när den ordinarie budgeten räknades fram.

När det gäller pengar till funktionsstöd och socialtjänsten hänvisas till vad kommande ekonomiska uppföljningar indikerar för brister.

Demokraternas gruppledare Martin Wannholt i talarstolen.
Demokraternas gruppledare Martin Wannholt i talarstolen. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Demokraterna har långt ifrån alltid kommit överens med Alliansen under det senaste året och i just den här frågan har också S den senaste tiden sökt en samverkan med Demokraterna, enligt uppgifter till DN.

Men nu säger D:s ledare Martin Wannholt säger att han är glad att man pratat ihop sig med Allianspartierna.

– Vi har haft konstruktiva diskussioner med Alliansen och nu åtgärdas bristerna i budgeten för förskolan, det ska de ha cred för, säger Wannholt till DN, och ställer sig frågande till hur S räknat.

– Jag är förvånad att de bara viker 70 miljoner till förskolan. Det skulle tvinga fram kraftfulla nedskärningar, menar vi.

Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg Axel Josefson (M) blickar ut över kommunfullmäktige.
Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg Axel Josefson (M) blickar ut över kommunfullmäktige. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) är mindre nöjd med att budgetunderlaget när det gäller förskolan hade brister.

– Där behöver rutinerna skärpas, säger han till DN.

Men uppgörelsen med Demokraterna beskriver han som betydelsefull.

– Det känns bra att de partier som inte vill ha skattehöjningar och värnar om den långsiktiga ekonomin kan samarbeta, det är värt en markering.

Sverigedemokraterna kommer också att stödja förslaget från D och Alliansen.

– Vi ställer upp på det, säger SD:s ledare Jörgen Fogelklou.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt