Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-25 05:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/vald-och-brott-toppar-for-forsta-gangen-sverigestudien/

Sverige

”Våld och brott” toppar för första gången Sverigestudien

”Våld och brott” är begreppet som flest i den så kallade Sverigestudien anser beskriver de värderingar/egenskaper/beteenden i det Sverige de lever i i dag.
”Våld och brott” är begreppet som flest i den så kallade Sverigestudien anser beskriver de värderingar/egenskaper/beteenden i det Sverige de lever i i dag. Foto: Henrik Isaksson/TT

För första gången sedan den så kallade Sverigestudien 2010 började följa utvecklingen av människors värderingar toppar kategorin ”våld och brott” de egenskaper och beteenden som de 2.000 svarande anser bäst beskriver det Sverige de lever i.

Coronapandemin ledde i våras till att undersökningsföretagen bakom studien – som normalt görs vartannat år – beslöt att ta fram en extrarapport för att kunna täcka in de eventuella förändringar i hur folk ser på tillvaron både i sitt personliga liv och i nationella frågor.

Den nya enkäten gjordes mellan 2 och 17 september, en period som en av studiens författare, Stefan Kraft vid Gullers Grupp, bedömer att nyhetsflödet präglades av en hel del annat än just pandemin.

– Det var en period då corona stod tillbaka till mediala favoriter som klaner och våldbrott, på nyheter om statsbudgeten, på Preemraff. Vi pratade om ökad smitta, men framför allt då utvecklingen i Europa och om munskydd i kollektivtrafiken – samt Donald Trump, sa han under presentationen på Västsvenska handelskammaren i Göteborg.

Så här svarade deltagarna i Sverigestudien i februari respektive i september när de ombads      
välja ut tio av ett stort antal  värderingar/egenskaper/beteenden ”som bäst beskriver det Sverige du lever i i dag”.
Så här svarade deltagarna i Sverigestudien i februari respektive i september när de ombads välja ut tio av ett stort antal värderingar/egenskaper/beteenden ”som bäst beskriver det Sverige du lever i i dag”. Foto: Sverigestudien

Många saknar arbetsplatsens gemenskap när pandemin tvingar fram hemarbete. Fler oroar sig också för arbetslöshet. Men Stefan Krafts och studiens projektledare Sandra Zätterströms slutsats är ändå att våra grundläggande värderingar inte förändrats särskilt mycket.

– Där finns en hyfsad och väntad stabilitet. Däremot ser vi väldigt olika upplevelser mellan män och kvinnor respektive mellan de som arbetar i privat eller offentlig sektor. Men en iakttagelse är ändå ett skifte från individ till mer av relation, gemensam vision och omtanke.

Om hur pandemin tycks ha förändrat arbetslivet säger Zätterström, som är verksam vid managementkonsulterna Vergenta:

– Gapet ökar mellan nuläge och önskat läge när det gäller balans i hemarbete och jobb, särskilt i offentlig sektor. Gapet ökar mest bland yngre och äldre. De som är i åldern 31 till 50 år tycker att det funkar bäst. Men många beskriver att hemarbetet aldrig tar slut nu, att allt går ihop.

De som deltar i enkäten får bland en lång rad begrepp välja ut de tio som de anser bäst beskriver de värderingar/egenskaper/beteenden i ”det Sverige du lever i i dag?”.

Projektledaren Sandra Zätterström presenterar här resultatet av frågan vilken egenskap som bäst beskriver de svarandes arbetsplats. I topp: ”lagarbete”.
Projektledaren Sandra Zätterström presenterar här resultatet av frågan vilken egenskap som bäst beskriver de svarandes arbetsplats. I topp: ”lagarbete”.

Den listan toppas för första gången av kategorin ”våld och brott”. 782 svarande hade valt den. Strax efter kom ”osäkerhet om framtiden” och på tredje plats ”byråkrati”. Just ”byråkrati” ligger klart högre inom offentlig sektor jämfört med i den privata. Där finns den inte ens med på tio-i-topplistan.

Det kan jämföras med den studie som gjordes i februari i år. Då toppade ”osäkerhet om framtiden” före ”våld och brott” och ”skyller på varandra”.

Däremot anser de svarande i både februari- och septembermätningen att ”ekonomisk stabilitet” är faktorn som man främst anser vara central ”för att Sverige ska kunna fungera som bäst”. I den kategorin har ”arbetstillfällen” hoppat upp på andra plats.

När deltagarna fått frågan om vad som bäst beskriver deras egen arbetsplats toppar ”lagarbete” även nu i september, men begreppet ”ansvar” har åkt upp från fjärde till andra plats.

– När det gäller personliga värderingar är de desamma nu, en bit in i pandemin. Men man kan säga att familjen stärker sin position ytterligare och fler väljer ord som medkänsla, anpassningsbarhet och rättvisa medan ekonomisk stabilitet fått backa en aning, säger projektledaren Sandra Zätterström.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt