Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-05 15:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/valdsdad-i-stockholm-kopplas-till-sundsvall/

SVERIGE

Våldsdåd i Stockholm kopplas till Sundsvall

Sundsvall har den senaste tiden drabbats av en rad grova våldsbrott, bland annat med koppling till nätverk i Stockholm. Nu vidtas en rad åtgärder för att förebygga ytterligare brott, enligt lokalpolisområdeschefen Josef Wiklund.
Foto: Mats Andersson

Mindre konkurrens och bättre förtjänst på narkotikan lockar kriminella nätverk till norra Sverige, vilket kan leda till helt nya typer av konflikter.

Enligt uppgifter till DN började den senaste tidens våldsspiral i Stockholm med en skjutning – i Sundsvall.

Minst fem av skjutningarna och två av sprängningarna i Stockholmsområdet den senaste tiden kopplas till en konflikt om narkotikamarknaden mellan en internationellt efterlyst 35-åring och en 24-årig man som tillhör ett nätverk i södra Stockholm.

Bråket ska ha eskalerat när en allierad gängmedlem till 24-åringen blev beskjuten i Sundsvall i början av december och handlar till viss del om narkotikamarknaden i samma stad.

Redan 2021 varnade Brottsförebyggande rådet, Brå, för att kriminella nätverk från storstäderna söker sig till orter i norra Sverige. Utvecklingen drivs bland annat på av att priset och förtjänsten på narkotikan sjunker ju fler aktörer som finns i ett visst område, som exempelvis i Stockholm, där konkurrensen dessutom är hög.

– Genom att etablera sig på nya marknader kan aktörerna få ut mer pengar för samma mängd narkotika, säger Katharina Tollin, utredare på Brå.

Polisen genomförde nyligen en teknisk undersökning vid en lägenhet som blev beskjuten i Stockholm.
Foto: Hamilton Steiner

I många fall har de stora aktörerna redan etablerade kontakter i de aktuella städerna.

– Det förekommer att nätverken backar upp lokala personer som inte har samma kapacitet och våldskapital, men de behöver inte nödvändigtvis befinna sig i det aktuella området hela tiden.

Så var det även för 24-åringen, som alltså är en central person i den senaste tidens händelser i Stockholm.

När han för några år sedan satt häktad försökte han att smuggla ut ett brev med vad som antas vara detaljerade uppgifter om bland annat skulder och kontaktlistor kopplat till narkotikahandeln i Sundsvall.

Dessutom har polisens spanare vid ett flertal tillfällen filmat honom när han befunnit sig i Sundsvall, enligt förundersökningar som DN tagit del av.

Josef Wiklund, lokalpolisområdeschef i Sundsvall, vill inte bekräfta kopplingen mellan skjutningen i Sundsvall för sju veckor sedan och det upptrappade våldet i Stockholm.

– Men utifrån det vi vet om den lokala lägesbilden och den senaste tidens händelser i Stockholm så måste vi vara mer på tårna och göra vissa förstärkningar.

Josef Wiklund, lokalpolisområdeschef i Sundsvall.
Foto: Mats Andersson

Vad kan det handla om?

– Exempelvis mer personal ute på fältet, riktade insatser med fordonsstopp kring individer som vi vet sympatiserar med nätverken och att vi vistas i relevanta miljöer.

DN har tidigare berättat om att Sundsvall drabbats av skjutningar, knarkhärvor och rekordmånga beslag av handeldvapen, och att personalsituationen gör det svårare att arbeta med långsiktiga och förebyggande insatser.

Ökar risken för skjutningar och andra grova våldsbrott även i Sundsvall med tanke på händelserna i Stockholm?

– Jag skulle gärna vilja säga att det inte finns någon sådan risk, men det kan jag inte eftersom vi vet att det finns individer och nätverk som inte skyr några medel för att skada andra personer, säger Josef Wiklund.

Läs även:

Efter miljardsatsningarna – färre poliser i flera områden

Skjutningar och sprängningar kopplas till två gängrivaler

Polisen utreder kopplingar mellan senaste dåden