Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-05 15:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/valdsutsatta-barn-i-norr-har-samre-stod/

SVERIGE

Våldsutsatta barn i norr har sämre stöd

I Sverige finns det 33 barnahus som hjälper barn som utsätts för våld och brott. Här förbereds ett rum inför ett samtal med ett barn.
Foto: Erik Abel

I Sverige finns det 33 barnahus som hjälper barn som utsätts för våld och brott.

Men norr om Östersund finns det bara ett – i Umeå.

– Alla barn ska ha rätt till lika stöd och vård. Men det stämmer inte, säger Kristina Nordell, samordnare på Centrum mot våld i Umeå.

Barnahus i Sverige startades år 2005 för att barn som utsatts för våld skulle få möta myndigheter på ett barnanpassat sätt.

Till barnahus kommer barn som har utsatts för våld inom familjen, sexuella övergrepp, barnfridsbrott, hedersrelaterat våld och förtryck. På barnhusen är tanken att barn ska träffa berörda myndigheter en gång på en plats, istället för flera personer på olika platser.

I dag finns det 33 barnahus runt om i Sverige och 247 av 290 kommuner har ett samverkansavtal med ett barnahus.

I norra Sverige är det glest bland barnahus, det finns ett i Östersund och ett i Umeå.

Kristina Nordell, samordnare på Centrum mot våld i Umeå, arbetar med barnahus i Umeå och hon är kritisk till bristen på barnahus i norra Sverige.

Kristina Nordell, på barnahus i Umeå, planerar inför ett samtal med ett barn.
Foto: Erik Abel

– Jag är förhoppningsfull att fler kan öppnas, men det är lika sorgligt varje gång de visar kartan över barnahusen. Man säger att alla barn ska ha rätt till lika hjälp, stöd och vård men det stämmer ju inte.

På barnahuset i Umeå möts barnen av miljöer som är anpassade för barn och där atomsfären ska kännas trygg och välkommande.

Kristina Nordell som arbetar dagligen med barn som utsätts för brott lyfter fram fördelarna med ett barnahus på orten.

– I Umeå är utredningarna som görs i samband med misstankar om att ett barn utsatts för brott anpassade för barnen. När våldsutsatta barn kommer till ett polisförhör är det på samma ställe som eventuella läkarundersökningar genomförs och där barnet får krisstöd.

Hon fortsätter:

– Det viktigaste är att våldet upphör, att barnet blir skyddat vilket är socialtjänstens uppdrag. På barnahus får barnen träffa vuxna som lyssnar på dem och tror på deras upplevelser. Ofta får vuxnas upplevelser av vad som hänt företräde.

Barnahus i Sveriges kommuner

Barnahus i Sveriges kommuner
Grafik: DN Källa: Barnafrid

Anna Nelsson är utredare på avdelningen för barnafrid via Linköpings universitet. Barnafrid är ett nationellt kunskapscentrum som ska samla och sprida kunskap om våld och andra övergrepp mot barn.

Anna Nelsson berättar att barnahusen ska vara en trygg plats för barnen.

– Det ska finnas ett holistiskt perspektiv på barnet som har varit utsatt, myndigheterna ska samverka och barnets rättigheter ska stå i fokus.

I flera utredningar kring våld mot barn lyfts samverkan mellan statliga myndigheter och kommuner fram som en viktig del av att stoppa våldet mot barn.

Dockhuset används ibland i samtal med barnen när de ska berätta om vad som hänt hemma.
Foto: Erik Abel

På DN debatt har utredare presenterat förslag till regeringen om en nationell strategi för att bekämpa våld mot barn. De vill bland annat se ny lagstiftning och att Folkhälsomyndigheten ska få en central roll på både nationell och lokal nivå för att samordna det nationella arbetet.

På barnahus ska myndigheter samlas för att just hjälpa barn. Det finns nationella riktlinjer på hur ett barnahus ska skötas men det finns inte någon nationell styrning eller uppföljande kontroll kring barnahusen.

Anna Nelsson som arbetar med Barnafrid är kritisk till det och säger att det leder till lokala skillnader runt om i landet.

Till barnahus kommer barn som har utsatts för våld inom familjen, sexuella övergrepp, barnfridsbrott, hedersrelaterat våld och förtryck.
Foto: Erik Abel

– Det är upp till respektive myndighet om de deltar. På en del barnahus finns inte medicinsk kompetens och på vissa barnahus är inte barn- och ungdomspsykiatrin med. Vi behöver säkerställa kvalitén på barnahusen för att ge barnen det de behöver.

Kristina Nordell i Umeå hoppas få se fler barnahus runt om i norra Sverige.

– Vi skulle behöva ett till barnahus, helst två i norra Sverige. Gärna i både Skellefteå och Luleå. Sedan vill jag se filialer i inlandet för att minska avstånden till stöd och hjälp för brottsutsatta barn.

Ämnen i artikeln

Barn
Umeå
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt