Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-28 17:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/varen-ar-har-flera-varmerekord-pa-mandagen/

Sverige

Våren är här: Flera värmerekord på måndagen

Foto: Johan Nilsson/TT

På flera håll i landet är nu vintern över och värmerekord slås, enligt SMHI:s väderprognos. I Visby beräknas måndagen vara den varmaste februaridagen på drygt 60 år.

– Den globala temperaturen stiger, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Den meteorologiska våren är här i flera delar av Sverige. Svenskarna har fått uppleva en övervägande kall februari men under måndagen konstaterar SMHI:s väderrapport att Utklippan, Skillinge och Falsterbo fick vår redan den 16 februari.

Tidigaste möjliga datum för vårens ankomst är den 15 februari, enligt SMHI.

– Så i år kom våren tidigt. För att det ska räknas som meteorologisk vår krävs det en medeltemperatur över noll grader under varje enskild dag sju dygn på raken. När villkoren uppfyllts räknas datumet för det första av de sju dygnen som vårens ankomst, säger meteorologen Moa Hallberg.

Det rör sig om, för årstiden, mycket mild luft som spridit sig över Götaland och fått temperaturen att stiga till över tio plusgrader i februari. Under söndagen mätte temperaturen upp till tio grader i Halland, Helsingborg och Malmö.

Under måndagen slogs även två tidigare värmerekord för februari månad. I Hoburg på Gotland har temperaturen stigit upp till 10,4 grader vilket slår det senaste rekordet från 2019 på 8,2 grader och i Göteborg var det 12,8 grader jämförelsevis med rekordet på 12,6 grader från 2019.

Men även i Visby på Gotland blev måndagen den 22 februari den varmaste februaridagen sedan 1961 då det var 12,2 grader.

– Det är mycket varmt och ett rejält februarirekord efter en längre vinter med tvåsiffriga minusgrader och snö, säger Moa Hallberg.

Temperaturen kommer fortsatt att breda ut sig över Sverige och är nu här för att stanna, enligt SMHI.

I Stockholmsområdet och på ostkusten väntas det bli omkring tio grader varmt under dagarna. I Skåne kan det bli varmare än så.

– Det ser ut att bli mycket milt i flera dagar framöver och plusgrader mitt på dagarna i söder. Vi kan vänta oss att våren även avancerar norrut även om det fortfarande är omkring 15 minusgrader där för tillfället. Delar av norra Sverige kan få plusgrader redan på torsdag, men det kommer att pendla mellan plus och minus på natten, säger Moa Hallberg.

Temperaturerna har svängt snabbt efter en tids högtryck och kall luft. Under februari månad brukar temperaturen vanligtvis ligga på några enstaka plusgrader, förklarar Moa Hallberg.

– Det kan svänga en del i februari och mars, men det är vanligtvis inte så här varmt. Det är ju rekordsiffror vi ser. Bland annat i Göteborg och på Gotland brukar temperaturen vanligtvis ligga på några enstaka plusgrader i mitten av februari, säger hon.

Läs mer: Svag polarvirvel bakom årets kalla vinter

Ämnen i artikeln

Väder
SMHI
Göteborg
Gotland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt