Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-21 05:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/varning-for-snofall-risk-for-problem-i-trafiken-i-helgen/

SVERIGE

Varning för snöfall – risk för problem i trafiken i helgen

Foto: Henrik Isaksson/TT

Det kan vara besvärligt i trafiken i delar av landet under lördagskvällen och söndagsmorgonen. SMHI har utfärdat en varning för snöfall i Svealand och sydöstra Norrland och det finns även risk för halka och modd på vägarna.

På lördagskvällen drar snöfallet in över västra Svealand och sydvästra norrland. Det rör sig sedan österut för att nå ostkusten omkring midnatt.

– Det kan komma mellan fem och tio centimeter nysnö och lokalt säkert mer än så. De största mängderna ser ut att hamna i Dalarna med omnejd, säger Linnea Rehn, meteorolog på SMHI.

En gul varning har utfärdats på lördagen och söndagen på grund av snöfallet, som kan ställa till det i trafiken på flera olika sätt.

– Dels på grund av halka men också nedsatt sikt och snörök. Så det finns såklart en risk för trafikolyckor och begränsad framkolighet på vägar, säger Linnea Rehn och fortsätter:

– Det är också så att snöfallet delvis kan övergå i regn i de södra delarna av Svealand och i så fall bli det regn på kalla vägar som riskerar att bli ishalka. Så det är både snöhalka och ishalka som det här snöfallet kan ställa till med.

Det kraftigaste snöfallet och den värsta halkan ser ut att vara under natten, men för den som ska åka bil tidigt imorgon bitti finns risken att snöröjning och halkbekämpning inte hunnits med på alla vägar.

Under söndagen drar snöfallet norrut och mildras. Där snön fallit blir i stället plusgrader.

– Det kan säkert bli moddigt på vägarna. Hur besvärligt det blir beror också på hur snabbt det hinns med att ploga och halkbekämpa men det är klart att det finns risk för att det kan fortsätta vara problem under morgondagen, säger Linnea Rehn.

Under den senaste tiden har det varit varmare än vanligt i södra Sverige vilket håller i sig ett par dagar till.

– Det som sticker ut är att det är ganska milt i södra Sverige och det kommer in mild luft igen bakom det här snöfallet. Kanske att det kan dra ner lite kallare luft på torsdag och från och med då kan det bli lite kallare allmänt i landet, men det är fortfarande lite osäkert, säger Linnea Rehn.

Läs mer väder här

Ämnen i artikeln

Väder
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt