Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-24 13:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/vastra-gotaland-vagrar-vaccinera-utan-bindande-lofte-fran-regeringen-kring-biverkningarna/

Sverige

Västra Götaland vill inte vaccinera utan biverkningsskydd

Vaccinsamordnaren i VGR Kristine Rygge räknar med ett klartecken i tid för vaccineringen med Moderna i nästa vecka.
Vaccinsamordnaren i VGR Kristine Rygge räknar med ett klartecken i tid för vaccineringen med Moderna i nästa vecka. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Utan en formell och bindande garanti från regeringen kommer Västra Götaland vägra att ge Modernas vaccin till invånarna i regionen.

Vaccinet väntas anlända till Västsverige i början av nästa vecka, men saknar försäkringsskydd, något som socialminister Lena Hallengren under en presskonferens på onsdagen lovade att åtgärda skyndsamt.

– Vi vill fortfarande ha allt på plats innan vi vaccinerar, säger VGR:s samordnare Kristine Rygge till DN.

Modernas vaccin, som nu börjar distribueras till de svenska regionerna, omfattas än så länge inte av läkemedelsförsäkringen, men socialminister Lena Hallengren har på presskonferenser lovat att staten ska täcka kostnaden för eventuella skador och biverkningar.

Det muntliga löftet räcker dock inte för Kristine Rygge, vaccinsamordnare i Västra Götalandsregionen, VGR.

– Vi förväntar oss ett formellt beslut och att det hinner tas innan vi sätter igång med Moderna, säger hon.

Vad gör ni om det inte kommer i tid?

– Det måste vara beslutat innan vi beslutar oss för att starta vaccineringen.

Och då räcker det inte med ett muntligt besked?

– Nej.

Kristine Rygge är inte ensam om att hysa den inställningen. Region Dalarna har till exempel gett samma besked till regeringen, enligt Ekot.

– Jag lever fortfarande med en förhoppning att regeringen ska kunna haspla ur sig ett beslut så att vi vågar börja använda vaccinet. Men det är bråttom, säger regionstyrelsens ordförande i Dalarna, Ulf Berg (M), till TT.

På onsdagen meddelade socialminister Lena Hallengren att ett lagförslag om ersättning till den som drabbas av biverkningar ska läggas på riksdagens bord så fort som möjligt. Oavsett när lagen klubbas igenom ska skyddet gälla från och med att vaccinationerna börjar.

Socialminister Lena Hallengren (S), och Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen SKR, håller presskonferens på onsdagen.
Socialminister Lena Hallengren (S), och Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen SKR, håller presskonferens på onsdagen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringen förbereder också ett uppdrag till Kammarkollegiet om en försäkring som ska gälla tills dess att lagen finns på plats. Socialministern tror att beskedet är tillräckligt för att regionerna ska vilja börja vaccinera med doser från Moderna.

– Ett regeringsuppdrag till Kammarkollegiet får väl anses vara ett beslut som finns i skrift, säger Lena Hallengren till DN.

När skickas det till Kammarkollegiet?

– Jag kan inte tala om vilken timme det görs men vi ska fatta ett regeringsbeslut om detta. Modernas vaccin har ju inte kommit ut än men jag förutsätter att man börjar använda det när det kommer så att man inte sackar efter i vaccinationerna.

Fattar ni beslut på regeringssammanträdet i morgon?

– Vilken timme vi fattar beslut kan jag inte säga men vi bereder det just nu. Vi vill inte ha en situation där det beskrivs som oklarheter när det egentligen inte är det.

Kristine Rygge som samordnar vaccineringen för Västra Götalandsregionen välkomnar beskedet, men undrar fortfarande om det formella beslutet hinner tas i tid.

– Det låter jättebra, men om Kammarkollegiet inte är klara med sitt arbete på måndag så blir Modernas doser ändå liggande för vår del. Jag tycker det är rimligt att ha alla formella papper klara innan vi vaccinerar invånarna. Däremot vill jag understryka att det är få doser som kommer från Moderna redan i nästa vecka, så detta stjälper hur som helst inte det stora vaccinationsprogrammet för vår del, säger Kristine Rygge till DN.

Läs mer: Okänt hur många som fått vaccinet i Västra Götaland

Här hittar du fler nyheter från västsverige

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt