Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-28 00:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/vattenfalls-klimatomstallning-riskerar-okade-utslapp-och-skogsavverkning/

SVERIGE

Vattenfalls klimatomställning riskerar att öka utsläpp och skogsavverkning

Efterfrågan på träpellets i Europa ökar. Stockar flisas ner till biomassa i en anläggning i Skottland. Storbritannien är Europas största konsument av träpellets.
Foto: Lewis Houghon/Science Photo Library/TT. Illustration: Maria Westholm

Över 200.000 ton träpellets ska brännas varje år i Vattenfalls planerade kraftverk i nederländska Diemen. Satsningen är en del i bolagets omställning till fossilfritt – men riskerar i stället att leda till ökade utsläpp av koldioxid.

Vattenfall slår tillbaka mot anklagelserna – och hävdar att kritikerna går fossilindustrins intressen.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis till lucia.

Alla artiklar gratis fram till 13 december, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

  • DN.Prio

    Dagligt nyhetsbrev med handplockad läsning

  • DN.se

    Obegränsad tillgång till alla artiklar på DN.se

  • e-DN

    Tidningen i digital version (Ingår första 30 dagarna)

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.