Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-30 01:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/vattnet-i-hallandsastunneln-lacker-pfas-gifter/

SVERIGE

Vattnet i Hallandsåstunneln läcker PFAS-gifter

Hallandsåstunneln vid invigningen 2015. Arkivbild.
Hallandsåstunneln vid invigningen 2015. Arkivbild. Foto: Björn Lindgren/TT

Tunnelvattnet från Hallandsåstunneln innehåller giftiga PFAS-kemikalier, som även hittats i flera av Båstad kommuns grundvattentäkter, rapporterar P4 Kristianstad.

TT Text

De uppmätta nivåerna i grundvattentäkterna ligger under den svenska åtgärdsgränsen (90 nanogram per liter) för PFAS i dricksvattnet, men miljöchefen i kommunen uppger för radion att man nu ska gå igenom analyssvaren för att värdera hur de ska gå vidare med ärendet.

Sedan tidigare har kommunen ställt krav på Trafikverket om att utreda möjligt läckage av PFAS från tunnelbygget, enligt P4 Kristianstad.

Bygget av järnvägstunneln kantades många skandaler och stod klar först 2015 – 18 år försenad. Under många år stoppades byggnationen på grund av en miljöskandal med tätningsmedlet Rhoca Gil, som ledde till att grundvattnet och bäckar förorenades.

Ämnen i artikeln

Kristianstad
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt